ca

Nou coses que pots fer per intentar evitar l’Alzheimer.

 

El 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Malaltia d’Alzheimer, probablement una de les malalties més temudes per una part de important de la població pel seu impacte sobre la persona que la pateix i el seu entorn. L’Alzheimer no només és la principal causa de demència en tot el món, sinó també la malaltia que major discapacitat genera en les persones grans a Espanya, on la pateixen unes 800.000 persones i cada any es diagnostiquen uns 40.000 nous casos, segons dades de la societat Espanyola de Neurologia (SEN).

La por a l’Alzheimer està justificat perquè, ara per ara, aquesta malaltia no té cura i cap dels assaigs clínics de nous fàrmacs per tallar la malaltia en persones que la pateixen ha tingut èxit.

En canvi, cada vegada són més els estudis que apunten que, si no es pot curar, el que sí es pot és prevenir, i que menys de l’1% dels casos d’Alzheimer són genèricament determinats, mentre que el 99% són casos esporàdics en què la malaltia s’origina per una interacció entre una predisposició genètica i factors ambientals, com l’estil de vida. I sobre aquests factors es pot actuar, de manera que està a les nostres mans adoptar canvis i mesures preventives per reduir el risc de patir Alzheimer.

“S’estima que la meitat dels casos de la malaltia d’Alzheimer es pot atribuir a nou factors de risc potencialment modificables: diabetis mellitus, hipertensió arterial i obesitat en edat mitjana de la vida, tabaquisme, inactivitat física, depressió, inactivitat cognitiva o sota nivell educatiu, hipoacúsia i aïllament social “, explica el coordinador del Grup d’Estudi de Conducta i Demències de la SEN, Juan Fortea.

En els últims anys s’han publicat estudis que proven que hi ha opcions per prevenir les demències, que hi ha un conjunt de pràctiques que poden disminuir el risc de presentar les causes que probablement conduiran a alguna d’ella.

“Centrant-nos en com prevenir l’Alzheimer, sabem que el que és bo per al cor, també ho és per al cervell”, expliquen al seu bloc. “L’exercici físic, l’activitat cognitiva, les relacions socials i la dieta tenen un paper molt rellevant en la salut del nostre cervell”.

Existeixen estudis, realitzats en països nòrdics, que han demostrat la disminució de la incidència de demència en persones majors de 65 anys que havien incorporat en la seva vida quotidiana pràctiques de prevenció pel control dels factors de risc cardiovascular. “Es calcula que adoptant uns hàbits de vida saludables es podrien prevenir gairebé un de cada tres casos” d’Alzheimer, diuen els experts.

Per tant, hi ha força coses que cada un de nosaltres podem fer al llarg de la nostra vida per allunyar el risc de patir Alzheimer (o una altra demència) en envellir.

 

1. Evitar i controlar la diabetis

És vital aprendre a prevenir la diabetis i a mantenir a ratlla aquest risc cardiovascular. El risc cardiovascular d’una persona diabètica és similar al de qui ha tingut ja un infart. I encara que hi ha factors genètics que incideixen en la seva aparició, molts dels desencadenants tenen a veure amb l’estil de vida. Portar una dieta saludable, fer exercici físic de manera regular i evitar l’excés de pes i l’obesitat és la millor manera de prevenir-la.

I si s’és diabètic, la clau està a mantenir controlada la malaltia amb el corresponent tractament i controlar els altres factors de risc cardiovascular, especialment la hipertensió, el tabaquisme i el colesterol. És a dir, no fumar, i de nou controlar què mengem i practicar exercici.

 

2. Mantenir un bon nivell de pressió arterial

Una forma de reduir el risc d’Alzheimer és minimitzar el risc d’hipertensió, és a dir, mantenir la nostra tensió arterial controlada. Per a això, les recomanacions són portar una alimentació saludable, limitar el consum de sal i d’alcohol, realitzar activitat física cada dia, aprendre a controlar i gestionar l’estrès, no fumar i mantenir un pes saludable.

 

3. Vigilar la bàscula

El sobrepès i l’obesitat són factors de risc per a moltes malalties, inclosa l’Alzheimer. La millor manera d’evitar-los és pesar-se regularment per no deixar que el nostre pes es descontroli. I aquest depèn, més enllà de factors genètics, de l’equilibri o desequilibri entre el que mengem i la despesa energètica que realitzem. Les recomanacions bàsiques per mantenir un pes saludable són: limitar el consum d’aliments rics en sucres i greixos; menjar diverses vegades al dia fruita i verdura; donar més pes en la nostra dieta als llegums i els cereals integrals, i realitzar activitat física freqüent (es pot començar per caminar 30-60 minuts al dia a pas lleuger).

 

4. No fumar

El tabaquisme, l’addicció al tabac, està darrere d’infinitat de malalties i és un factor determinant per a les malalties cardiovasculars i la salut del cervell. Així que es tracta de saber què funciona i què no per deixar de fumar, i marcar la data en què un passarà a ser exfumador al calendari mitjançant el mètode adequat.

 

5. Fugir del sedentarisme

La inactivitat física és un verí per a la nostra salut. El sedentarisme incrementa el risc de tots els factors de risc ja esmentats -Obesitat, diabetis, hipertensió …- i de moltes altres malalties físiques (inclòs el càncer) mentals (com la depressió). Per combatre el sedentarisme, hem de començar per passar més temps dempeus, caminar més, practicar exercici de forma regular, fer pauses actives mentre estem treballant … I si et costa mantenir la disciplina o anar al gimnàs, aquí tens alguns consells que poden ajudar-te.

 

6. Allunyar la depressió

La depressió també es considera un factor de risc per l’Alzheimer. Són moltes les circumstàncies que poden desencadenar aquesta malaltia mental i no totes són controlables. Però sí que hi ha algunes coses que podem fer per cuidar el nostre estat d’ànim i la nostra salut mental i allunyar el màxim possible de nosaltres la depressió: evitar l’estrès o aprendre a gestionar-lo, no abusar de l’alcohol ni de drogues, practicar exercici físic, cuidar les nostres relacions socials i mantenir una vida social activa, buscar ajuda si les situacions conflictives ens desborden …

 

7. Fes treballar el cervell

Com explica el fisiòleg i neurocientífic Francisco Mora en el seu llibre ¿Es pot retardar l’envelliment del cervell? (Alianza Editorial), “el cervell obeeix cegament aquesta llei d’economia de només matenir en bones condicions allò que s’usa. I seguint aquesta llei, algunes de les connexions del nostre cervell s’atrofien i es perden si no són usades “. D’aquí que una manera de mantenir en forma el nostre cervell i allunyar el risc d’Alzheimer sigui fer exercici mental cada dia. Un dels mètodes més efectius, segons el parer de Mora, és aprendre una llengua nova o a tocar un instrument. Però valen moltes altres activitats: des de llegir un diari fins a ballar, la clau és proporcionar estímuls que obliguin a les neurones a comunicar-se entre elles de forma constant i prevenir el seu deteriorament.

 

8. Tenir una activa vida social

Per tenir una bona salut mental, diuen els experts, “és necessari i imprescindible” tenir una bona i constant relació amb els altres. És a dir, que si vols allunyar el risc d’Alzheimer, evita en la mesura possible passar molt temps sol, activa la teva vida social. L’aïllament social, expliquen els neurocientífics, aliena la ment, pot conduir a la demència. Es tracta per tant d’interactuar amb altres persones, siguin familiars, amics, coneguts o, fins i tot, saludats. Especialment a mesura que es van fent anys i resulta més important estendre i mantenir ponts emocionals.

 

9. Tingues cura de les teves orelles

Els neuròlegs esmenten la hipoacúsia, la pèrdua d’audició, com un factor de risc per l’Alzheimer. Entre altres raons, perquè sentir malament contribueix a l’aïllament social que, com s’ha esmentat, deteriora la ment. D’aquí, la importància de tenir cura nostres oïdes: des mantenir-los sempre nets (però procurant que sempre quedi una petita quantitat de cera, ja que fa de capa protectora del timpà) fins a evitar introduir objectes estranys, passant per evitar els sorolls forts o no escoltar música a molt volum. En tot cas és important estar atent als senyals o símptomes de pèrdua d’audició, i acudir a un especialista que valori possibles tractaments.

 

 

Extret de: https://www.lavanguardia.com/vivo/lifestyle/20190921/47478613075/dia-mundial-alzheimer-como-prevenir-evitar.html