ca

Dia Mundial de l’Alzhèimer 2018.

 

Proclamat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i auspiciat per Alzheimer ‘s Disease International (ADI), tots els 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer. L’afecció és considerada la nova epidèmia del segle XXI i diversos organismes internacionals de salut han mostrat la seva preocupació davant l’avanç de l’afecció mental. Tots els anys, per aquesta data, es realitzen activitats en diferents països per conscienciar i ajudar a prevenir la malaltia mental.

Al món hi ha 46,8 milions de persones que pateixen demència i entre el 60% i el 70% d’aquests casos corresponen a Alzheimer.Se estima que per a l’any 2050 el nombre ascendeixi a 131.500.000 de persones amb aquest trastorn. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), va realitzar el 2015 la seva Primera Conferència Ministerial de l’OMS sobre l’Acció Mundial contra la Demència.

El primer Dia mundial de l’Alzheimer es va realitzar l’any 1994. L’any 20l2 l’organització Alzheimer ‘s Disease International (ADI) va decidir estendre la commemoració per tot el mes de setembre, i així es va consignar el Mes Mundial de l’Alzheimer, en el qual es realitzen activitats que difonen contingut relacionat amb la malaltia. 

A casa nostra, el  21 de Setembre és una jornada d’informació i reivindicació per fer visible a tota la societat la problemàtica de la malaltia i les conseqüències que genera tant al malalt que la viu, com als familiars que la pateixen, és un dia per fer arribar la nostra veu com a representants de les famílies, exposant les mancances i necessitats que tenen en el dia a dia, tot confiant en que els responsables socials i polítics s’impliquin en un problema que afecta a centenars de milers de malalts a Catalunya, dada que s’incrementa amb el pas del temps.

 

La història de la imatge del Dia Mundial 2018

Des d’AFA Baix Llobregat realitzem una campanya de difusió de la problemàtica i tot un seguit d’actes per, com cada any, honrar aquesta efemèride i conscienciar i informar la ciutadania en general. Podeu veure els actes programats a la secció “agenda” de la nostra web i a través de les xarxes socials de l’AFA.

Si bé darrerament hem triat la imatge que lidera la campanya del Dia Mundial amb un concurs entre alumnes d’una escola de disseny o, darrerament, a l’escola d’art del Prat, enguany hem decidit triar-la d’entre les imatges que ens oferia el dia a dia de la malaltia. Concretament hem escollit la que podeu veure en aquest aticle, una imatge que transmet la tendresa mútua que desprenen nen i malalt, acompanyada d’un eslògan que en fa referència: “De l’oblit només ens queda l’amor”.

Aquesta imatge va ser presa al Centre Alois que l’AFA té a Cornellà, durant un acte intergeneracional amb la llar d’infants “Nens i Nenes” que estava a tocar de l’Alois. El nen, n’Ezequiel, anava més a la seva i es relacionava més amb el medi que amb els avis, i en Sigifredo Fontova (l’usuari protagonista de la imatge, que desgraciadament ens ha deixat fa poc) havia tingut problemes de salut que li dificultaven l’ús del llenguatge. En un moment donat l’Ezequiel es va pujar a la falda d’en Sigifredo i van començar a interactuar tots dos sense paraules i amb aquesta tendresa que mostren les imatges… Va ser un moment màgic que la fotògrafa Rosmi Duaso va immortalitzar i ara volem compartir amb tots vosaltres. 

No oblidem que els que obliden també estimen.

 

Cal la col·laboració de tothom

Com cada any, convidem a tots els socis, amics i voluntaris que participin en les activitats que durem a terme i que esperem siguin del vostre interès. És molt important per a nosaltres la vostra col·laboració, tant en els actes programats com en les taules informatives i petitòries, sempre tenint en compte la disponibilitat i el temps que disposi la persona voluntària. Per participar podeu contactar amb les delegades de cada població.

Quan veiem les taules petitòries pels carrers dels nostres pobles, no passem de llarg. Tots podem col·laborar i aportar el nostre granet de sorra per una causa solidària que ens permeti seguir ajudant als malalts i a les famílies. Diuen que cada donatiu d’un euro que es destina a una associació benèfica multiplica per set el seu benefici, perquè la força de la unió per una mateixa causa i la generositat de tots plegats persegueixen un objectiu comú. Hem de tenir present que l’Alzheimer és i pot ser un problema de tots.

 

Moltes gràcies i feliç Dia mundial del’Alzhèimer 2018!