ca

Dia Mundial de l’Alzheimer 2020, el 21 de setembre més atípic .

 

Serà aquest un Dia Mundial de l’Alzheimer atípic com pocs.  Cada any, l’AFA organitza, a tota la comarca, prop d’una cinquantena d’actes per commemorar el dia que la OMS va dedicar a aquesta terrible malaltia. Per commemorar, per donar a conèixer la infermetat, les seves característiques, la problemàtica que comporta i la feina que fem per ajudar a qui la pateix.  

Als inicis de l’AFA, ara fa 26 anys, l’Alzheimer era un gran desconegut per moltíssima gent, i avui en dia, gràcies en part a organitzacions com la nostra, tots sabem com n’és de cruel, com n’és de dur patir-la o veure algú estimat que la pateix. Fa 26 anys no hi havia ni centres especialitzats en malalts d’aquesta patologia, ni tallers preventius, ni Servei d’Atenció Domiciliària, ni cap organització que vetllés pels drets o les necessitats d’aquest col·lectiu. Els afectats es trobaven perduts i aïllats després del diagnòstic durant el temps que durés la malaltia, i d’aquestes mancances i necessitats, va néixer l’AFA Baix Llobregat. 

D’ençà de la seva constitució, l’AFA ha anat creixent, creant Centres d’Estimulació Cognitiva i Descàrrega Familiar, Centres de Dia especialitzats en l’Atenció Centrada a la Persona que estimulen les capacitats cognitives dels seus usuaris per retardar-ne el deteriorament ajudant els seus familiars a evitar la sobrecàrrega i facilitar la conciliació amb la seva vida laboral i personal. Centres que han anat incorporant les més innovadores metodologies creant escola. On no hi havia res, l’AFA -amb la inestimable col·laboració d’administracions, fundacions, socis i col·laboradors– ha aixecat 3 Centres de Dia (Cornellà, El Prat i Molins) i un espai d’Estimulació per fases primerenques recentment inaugurat a Sant Boi.

A més, ha anat omplint el seu catàleg de serveis fins a tocar totes les tecles que es poden tocar pel que fa a donar suport als malalts d’Alzheimer i les seves famílies. Des de cursos de formació per a cuidadors, a xerrades informatives, tallers preventius d’estimulació cognitiva, Servei Atenció Domiciliària, musicoteràpia, grups de dol, ajudes tècniques, grups de suport i esbarjo, i tota mena d’assistència i orientació sobre la malaltia d’Alzheimer.

La pandèmia, però,  ha comportat el tancament preventiu dels nostres Centres i Serveis, deixant els malalts i familiars sense aquests recursos vitals per les famílies. Amb el confinament s’ha vist més clar que mai la seva importància: sense l’estimulació diària professional, els malalts han tingut davallades importantíssimes, i les persones que s’han fet càrrec de familiars amb la infermetat han patit molt el desgast que aquesta atenció de 24 hores comporta. 

Precisament per la imprescindible tasca que l’AFA realitza, sent més conscient que ningú de les necessitats del col·lectiu que recolza, l’Associació, malgrat tots els malgrats, s’ha reinventat fent tot el possible per seguir donant recolzament a qui tant ho necessita,  incorporant al seu catàleg de serveis els grups de suport via plataforma zoom, l’atenció i el seguiment d’usuaris per videotrucada, l’estimulació cognitiva online i a domicili, subministrant material d’estimulació als familiars  i potenciant la seva atenció telefònica i els seu servei de SAD.

Mentre esperem poder reobrir tot el que podem oferir, hem arribat a les portes d’aquest Dia Mundial de l’Alzheimer que serà atípicament desert, sense actes. L’AFA, per precaució i responsabilitat social, vol protegir els seus voluntaris i professionals i no vol contribuir de cap manera a l’expansió del virus entre la població, així doncs no organitzarà cap esdeveniment a cap població de la comarca. Gràcies per la vostra comprensió i suport.

 

 

Xavier Rull, Reponsable de comunicació de l’AFA Baix Llobregat.

 

Tancats els seus Serveis, l’AFA s’ha quedat sense fonts d’ingressos propis, veient-se obligada a fer un ERTO. Tampoc hem pogut dur a terme actes recaptadors com les desfilades “La Memòria està de Moda” o la Tómbola solidària de Can Mercader. Per a més inri, aquest Dia Mundial tampoc podem organitzar les taules petitòries amb les que recaptem donatius a les diferents poblacions de la comarca. Ens cal, doncs, apel·lar de nou a la vosta solidaritat.

Aquest Dia Mundial de l’Alzheimer no deixem que la pandèmia ens prengui també la vostra solidaritat, ajudeu-nos a seguir ajudant. Fes un donatiu online a favor de l’AFA Baix Llobregat

Al número de compte ES32-2100-3315-21-2200065695

Amb el nom coplert  i el DNI com a concepte

Recorda: Si fas un donatiu de menys de 150€ et desgrava el 80%, i pels imports que superin aquesta xifra, el 35%.