ca

DIA MUNDIAL DE L’ALZHEIMER 2019.

 

Ja tenim aquí el 21 de setembre, el Dia Mundial de l’Alzheimer proclamat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i auspiciat per Alzheimer ‘s Disease International (ADI). Una jornada d’informació i reivindicació per fer visible a tota la societat la problemàtica de la malaltia i les conseqüències que genera tant per al malalt que la viu, com per als familiars que la pateixen.

El primer Dia mundial de l’Alzheimer es va realitzar el 1994, i l’any 2012 l’organització Alzheimer ‘s Disease International (ADI) va decidir estendre la commemoració per tot el mes de setembre,consignan així el Mes mundial de l’Alzheimer, en el qual es realitzen activitats que difonen contingut relacionat amb la malaltia.

Des AFA Baix Llobregat, com bé sabeu, realitzem una campanya de difusió de la problemàtica i tot un seguit d’actes per tota la comarca per, com cada any, honrar aquesta efemèride i conscienciar i informar la ciutadania en general. Volem fer arribar la nostra veu com a representants de les famílies, exposant les mancances i necessitats que tenen en el dia a dia, programant, amb aquesta finalitat prop d’una cincuantena d’actes arreu de la comarca.

 

La imatge del Dia Mundial 2019

Enguany, la imatge que il·lustrarà la campanya del Dia Mundial de l’Alzhèimer no en serà només una, sinó que consistirà en una sèrie de fotografies extretes de l’exposició “De tot cor, Alzheimer” que va donar a l’Afa el seu autor, en Cristian Sarmiento, y que molts heu pogut veure -o veureu- al vostre municipi.

“De tot cor, Alzheimer” és una exposició fotogràfica de gran bellesa, basada en retrats de malalts d’Alzheimer del Centre Alois de Cornellà, amb la que en Cristian ens vol parlar d’un dels aspectes menys coneguts i més optimistes d’aquesta malaltia: de com les emocions continuen vives en els seus pacients i de com, malgrat haver perdut moltes capacitats cognitives, són capaços de reviure amb facilitat  records carregats de sentiments.

“El meu treball parla sobre com les emocions continuen vives en aquests pacients, de com, malgrat haver perdut moltes capacitats cognitives són capaços de reviure amb facilitat records carregats de sentiments , de com, fins i tot en les fases més avançades de la demència hi continua havent un clima afectiu en el comportament d’aquests malalts. Es tracta de la lectura més esperançadora i motivadora d’aquesta afecció, que ens ajudarà a entendre com l’estimulació emocional és una pràctica imprescindible per millorar la qualitat i l’esperança de vida dels pacients”. Conclou l’artista.

Les imatges i els pòsters juguen amb la foscor de la malaltia i la persona que sobresurt d’entre aquesta ombra simbolitzant que el que som pot seguir brillant en l’obscuritat, que no tot s’ho menja. La foscor i la persona, la malaltia i els sentiments.  

No només hem fet un model de pòster, sinó que n’hem triat 4 (iguals però variant la persona que hi surt), per mostrar la diversitat  de gènere i la pluralitat de persones que la pateixen.

Usar aquestes imatges en la campanya del Dia Mundial busca personalitzar la malaltia, transmetre la tendresa, l’optimisme, i l’amor que l’alzhèimer no pot erradicar. Desdramatitzar dins del drama transmetent l’alegria que segueix guardant dins seu la persona afectada per la malaltia.

Perquè no podem oblidar que els que obliden també estimen.

 

Podeu veure tots els actes programats al nostre web, i, els socis, els actes concrets programats al seu municipi en el fullet que acompanya aquest butlletí.