ca

Diabetis tipus 3, una nova visió sobre l’Alzheimer.

 

El concepte de diabetis tipus 3 és objecte de controvèrsia entre la comunitat científica. Alguns experts pensen que és el nom correcte per a la malaltia d’Alzheimer; altres, que fan falta més evidències.

Tothom ha sentit parlar sobre la diabetis tipus 1 i tipus 2, però ¿hi ha la diabetis tipus 3? Doncs bé, cada vegada són més els científics que se sumen a la hipòtesi que aquest és el nom més adequat per al que coneixem com a malaltia d’Alzheimer.

La hipòtesi es basa en el fet que s’ha trobat una relació important entre l’Alzheimer i diverses anomalies de la insulina. La denominació de diabetis tipus 3 no ha estat plenament acceptada per la comunitat científica i, de moment, no constitueix un diagnòstic clínic.

 

Quina és la relació entre la diabetis i l’Alzheimer?

Una part de la comunitat científica sosté que existiria una relació entre la diabetis tipus 2 i l’Alzheimer.

Les dades disponibles indiquen que hi ha una relació entre la diabetis tipus 2 i l’Alzheimer. No obstant això, encara no és clara la forma en què es produeix aquesta connexió i també hi ha estudis en què es nega que hi hagi aquesta relació.

Alguns investigadors pensen que la malaltia d’Alzheimer es desencadena per la resistència de el cervell a la insulina. De fet, no són pocs els que no parlen d’Alzheimer sinó de «diabetis en el cervell» diabetis tipus 3.

Mentre, altres experts assenyalen que la diabetis tipus 2 provoca desequilibris químics en el cervell, a el temps que els nivells elevats de sucre generen inflamació i poden danyar les cèl·lules.

Això, al seu torn, podria desencadenar diversos tipus de demència, inclòs l’Alzheimer. Així, aquesta malaltia no seria un nou tipus de diabetis, sinó una conseqüència indirecta de la diabetis tipus 2.

 

Causes de la diabetis tipus 3

En 2016, es va dur a terme una metaanàlisi en què es va examinar a més de 100 000 pacients que presentaven demència. També es van prendre en compte les dades d’altres 14 estudis, diversos d’ells no publicats, que en total aportaven dades sobre 2,3 milions de pacients.

Les conclusions d’aquesta investigació assenyalen que les persones amb diabetis tipus 2 tenen una probabilitat 60% major de desenvolupar algun tipus de demència. Indiquen que la relació entre diabetis i demència vascular i no vascular és sòlida, i que afecta més a les dones que als homes.

Això vindria a corroborar la hipòtesi sobre la diabetis tipus 3. No obstant això, els investigadors també assenyalen que es necessiten més estudis per determinar si la relació entre diabetis i demència és causal o no.

 

Símptomes

Els símptomes de la diabetis tipus 3 coincideixen amb les manifestacions primerenques de la malaltia d’Alzheimer. Dins d’aquests, s’inclouen els següents:

Pèrdua de la memòria, en un grau que arriba a afectar la vida quotidiana i les relacions habituals amb les persones de l’entorn.

Dificultat per realitzar o completar tasques comunes de tipus domèstic o quotidià.

Pèrdua d’objectes amb freqüència.

Reducció de la capacitat per formular judicis basats en dades conegudes.

Canvis sobtats en la conducta habitual.

Actualment, no existeix una prova específica per diagnosticar la diabetis tipus 3, en tant encara no se li considera una entitat clínica diferenciada. La malaltia d’Alzheimer es detecta mitjançant proves neurològiques, exàmens neurofisológicos i història clínica.

 

Factors de risc

Les persones amb antecedents familiars de diabetis tenen un major risc de desenvolupar aquesta malaltia.

No hi ha dades precises al voltant dels factors que incrementen el risc de desenvolupar diabetis tipus 3 com a tal. El que sí que s’ha identificat són els factors de risc per a la diabetis tipus 2 i per l’Alzheimer. És més probable que desenvolupin diabetis tipus 2 les persones que compleixen amb els següents criteris:

Tenen antecedents familiars de diabetis.

Pateixen d’hipertensió.

Presenten sobrepès o obesitat.

Tenen Síndrome d’Ovari poliquístic (SOP).

Pateixen de depressió.

Són sedentàries.

 

Mentrestant, els factors de risc en la malaltia d’Alzheimer són els següents:

Edat. És més probable desenvolupar aquesta malaltia després dels 65 anys.

Malaltia cardiovascular.

Diabetis tipus 2.

Dany oxidatiu.

Antecedents familiars.

En els casos primerencs, incideix una mutació genètica.

 

Com es pot disminuir el risc?

El que es pot fer per disminuir el risc de desenvolupar diabetis tipus 3 és controlar l’evolució de la diabetis tipus 2. Això no només prevé l’aparició de l’Alzheimer, sinó que també redueix el risc d’altres complicacions com les cardiopaties, l’accident cerebrovascular, el dany renal, el dany ocular, etc.

El primer és cenyir-se de manera estricta a les indicacions de l’equip mèdic. Aquest indicarà quin és el pla a seguir per mantenir controlats els nivells de glucosa, el colesterol i la pressió arterial.

L’evidència científica indica que realitzar activitat física de manera regular i tenir una dieta equilibrada són dos dels factors que més influeixen per reduir el risc de contraure diabetis tipus 2 i, per tant, diabetis tipus 3. Fer exercici 30 minuts a el dia i evitar els aliments processats o amb greixos saturats és decisiu. És important evitar el consum de tabac.

 

Exercici i alimentació saludable com a mètode de prevenció

Mantenir l’organisme en bones condicions és una cosa que s’aconsegueix en gran mesura amb un estil de vida saludable. És fonamental evitar el sedentarisme i augmentar la ingesta de fruites i verdures, a el temps que es redueixen els greixos.

L’exercici, la dieta i la disciplina amb els medicaments són factors que prevenen l’aparició de la diabetis tipus 3, però també alenteixen l’evolució de la malaltia d’Alzheimer quan ja és present. Amb un bon règim, l’esperança de vida augmenta fins a nou anys, davant els casos mitjana.

 

 

https://reddenoticias.online/diabetes-tipo-3-una-nueva-vision-sobre-el-alzheimer/

traduït al català amb google translator