ca

Dietes contra l’Alzheimer.

 

A ningú se li escapa que la demència, i més concretament l’Alzheimer, és una de les malalties més freqüents i devastadores, ja que la ciència encara no ha trobat una resposta satisfactòria per combatre-la. A Espanya es calcula que al voltant de el 2% de la població pateix aquesta malaltia i la tendència és negativa. Les previsions són pessimistes i indiquen que el 2050 aquest percentatge arribarà a el 4%, el que implica que hi haurà més d’1,7 milions de malalts, segons dades d’un estudi d’Alzheimer Europe que també revela que a Europa, durant aquest mateix període, es duplicarà el nombre de persones amb aquesta malaltia ia tot el món se superarà la xifra de 150 milions. Una tendència lògica ja que l’augment de la longevitat que es viu a tot el planeta farà créixer en termes relatius i absoluts el nombre de persones de la tercera edat en el món i aquest col·lectiu és bàsicament el que pateix aquesta malaltia.

Davant d’aquesta realitat, és esperançador veure com des de diversos àmbits de la investigació es van realitzant avenços que projecten una mica de llum. Un dels camins que la ciència està explorant és el de la nutrició i sembla realista pensar que s’ha demostrat que uns bons hàbits alimentaris ajuden a prevenir o retardar l’arribada de l’Alzheimer. Una investigació recent de la Universitat britànica d’Exeter assenyala com a factors que protegeixen de l’aparició de la demència, entre d’altres, el control de la hipertensió, la diabetis i l’obesitat, tots ells relacionats amb la dieta.

El professor Clive Ballard, degà i vicerector de l’esmentada universitat, assenyala que “aquestes troballes són emocionants perquè representen una oportunitat per millorar milions de vides a tot el món a l’aconseguir prevenir o retardar la demència a través d’un estil de vida més saludable que inclogui més exercici, deixar de fumar i evitar el sobrepès “. Les conclusions d’aquesta investigació estan reforçades pel fet demostrat de la reducció de el nombre de casos de demència en alguns països que han millorat el seu nivell de vida i han experimentat millores evidents en educació, nutrició, atenció mèdica i canvis en l’estil de vida. Això demostra que és viable reduir la demència mitjançant mesures preventives.

“El nostre informe mostra que està dins de les atribucions dels responsables polítics prevenir i retardar la demència”, assenyala el principal responsable d’aquest estudi, el professor Gill Livingston, de l’University College de Londres, que afegeix que “com a societat hem d’abordar les desigualtats per millorar les circumstàncies en què les persones viuen les seves vides. Podem reduir els riscos d’Alzheimer creant entorns actius i saludables en què l’activitat física és la norma, una millor alimentació accessible per a tots i es minimitza el consum excessiu d’alcohol “.

La Universitat d’Exeter és una de la més prestigioses de l’món pel que fa a investigacions sobre l’Alzheimer. En col·laboració amb universitats dels Estats Units i Alemanya ha desenvolupat un estudi que ha comptat amb la participació de milers de persones i que demostra que una nutrició adequada pot evitar l’aparició de la malaltia fins i tot en pacients amb predisposició genètica. Un dels autors de l’estudi, el doctor David Llewelly, explica que “aquesta investigació trenca amb la visió fatalista de la demència. Crèiem inevitable que algunes persones desenvolupessin demència causa de la seva càrrega genètica. No obstant això, ara sabem que si aquestes persones porten un estil de vida apropiat, es poden reduir substancialment les probabilitats que la pateixin “.

Les conclusions de l’informe reforcen la idea, també demostrada parcialment en altres estudis, de l’eficàcia d’una bona dieta per evitar o posposar l’arribada de l’Alzheimer. És convenient no fumar, fer exercici freqüentment, reduir la ingesta d’alcohol i cuidar la dieta, que ha de ser rica en fibra, minerals i antioxidants. La dieta ha de primar els aliments no processats i ha d’incloure fruites, verdures, llegums, peix i marisc. En canvi cal reduir la presència de carns vermelles i de sucre. En definitiva, uns hàbits saludables que en gran mesura formen part de la dieta mediterrània.

 

https://www.lavanguardia.com/vivo/20200921/483586953331/alimentacion-nutricion-demencia-habitos-saludables-alzheimer-longevity.html