La demència senil (terme en desús) és una condició que és el resultat d’una o diverses malalties, no és una malaltia en si mateixa, sinó que està provocada per diferents patologies. La seva causa més freqüent a nivell mundial és la malaltia d’Alzheimer.
La demència és, segons estipula l’Organització Mundial de la Salut:
Una síndrome -generalment de naturalesa crònica o progressivament caracteritzat pel deteriorament de la funció cognitiva (és a dir, la capacitat per processar el pensament) més enllà del que podria considerar-se una conseqüència de l’envelliment normal “.
Sent molt concrets diríem que el que defineix que una persona tingui o no demència és el deteriorament de funcions com la memòria, l’atenció, la capacitat d’aprenentatge o l’orientació espacial.
A mesura que totes aquestes funcions, indispensables per interactuar amb èxit amb el que ens envolta, van deteriorant, les habilitats per a realitzar les activitats que quotidianament feia la persona també experimenten un declivi.
Progressivament la persona amb demència es veurà limitada per realitzar activitats del dia a dia i acabarà depenent dels que l’envolten, un procés que defineix les diferents fases de la demència.
És important comprendre que la demència no és una malaltia en si mateixa que està provocant aquests símptomes, sinó que l’existència d’aquests símptomes constitueixen un quadre que s’ha acabat trucant demència.
Moltes malalties poden causar demència, entre elles la malaltia d’Alzheimer, la degeneració lobar frontotemporal o l’ictus.
Demència senil i demència en què es diferencien?
Demència senil és un terme que ja no es considera adequat. Senil fa referència a la persona d’edat avançada i posar aquest adjectiu a la paraula demència, pot fer pensar que la síndrome només sorgeix en ancians o que la demència està provocada per l’envelliment.
En realitat, moltes persones que no arriben als 65 anys desenvolupen demència i l’envelliment, tot i que és un factor que eleva el risc de demència, no és una causa de la mateixa.
Llavors, en l’actualitat el terme preferit és demència per parlar de manera general de la síndrome i ja en casos particulars l’ideal és arribar a diagnosticar el tipus de demència.
Llavors…quina és la diferència entre l’Alzheimer i la demència senil?
Si has arribat fins aquí segurament tens clares les diferències entre demència senil i Alzheimer, però aprofundirem una mica més.
Com ja hem esmentat, l’Alzheimer és una malaltia que causa demència, de fet, és la causa més freqüent de demència a nivell mundial.
Quan una persona té Alzheimer, en el seu cervell es van acumulant unes proteïnes tòxiques que van impedint que les neurones (les cèl·lules que permeten pensar, recordar, estimar, etc.) es nodreixin adequadament i que es comuniquin entre si.
Les neurones moren i les funcions que exercien, les anomenades funcions cognitives, deterioren progressivament fins al punt d’haver de considerar que l’afectat té demència.
La malaltia d’Alzheimer és un bon exemple per il·lustrar per què el terme demència senil no és adequat.
En realitat, la malaltia es desenvolupa dècades abans que vegem els problemes de memòria i orientació espacial en els afectats. L’Alzheimer és una malaltia que possiblement comença a la mitjana edat, sinó abans.
Si ens poséssim a buscar tractament per a la «demència senil» sense dubte arribaríem massa tard, que és el que ha passat amb moltes investigacions en què s’avaluaven nous medicaments per a la demència.
És important definir la causa de la demència
Un dels grans inconvenients d’usar el terme demència senil és que no especifica el tipus de demència, no ens diu res sobre les seves causes (i ja saps que l’envelliment no és una d’elles) i sempre que estiguem nosaltres o un familiar sota sospita de demència, és important insistir que s’intenti identificar la causa.
Hi ha desenes de factors que pot causar demència, per exemple, l’alteració del flux sanguini cerebral per un ictus (demència vascular), l’acumulació de proteïnes tòxiques en cervell (demència amb cossos de Lewy, Alzheimer, demència frontotemporal) o alteracions metabòliques (demència metabòlica).
Encara que l’estat de demència en l’actualitat no és reversible, determinar l’origen de la demència permetrà establir tractaments més adequats que portin a un millor control dels símptomes.
Si amb aquest article ja saps reconèixer les diferències entre l’Alzheimer i la demència senil, no dubtis en explicar-ho la propera vegada que escoltis a algú dir que «no, ella no té Alzheimer, ella el que té és demència senil».
Dunia Chappotin
Fuente: www.infotiti.com