ca

Dissenyen una tècnica que genera un mapa cerebral per diagnosticar l’alzhèimer.

 

Un equip d’investigadors de la Universitat de Granada ha dissenyat una tècnica de processament d’imatges que genera un mapa esfèric del cervell, una eina que converteix la informació de ressonàncies en un desplegable i que permet diagnosticar l’Alzheimer amb un 90% de precisió.

Un dels investigadors d’aquest projecte del Departament de Teoria del Senyal, Telemàtica i Telecomunicacions de la Universitat de Granada, Francisco Jesús Martínez-Múrcia, ha explicat a Efe que l’Mapeig Esfèric Cerebral -Spherical Brain Mapping- és una tècnica que permet analitzar i visualitzar imatges mèdiques de manera inèdita fins ara.

Aquest avanç ha consistit en processar ressonàncies magnètiques del cervell i construir mapes estadístics que analitzen la textura de cada zona gràcies a vectors en coordinades que permeten seleccionar cada voxel -com un píxel però volumétrico- en totes les dimensions del cervell.

D’aquesta manera, segons Martínez-Múrcia, es genera una mena de mapa en dues dimensions que es pot desplegar per analitzar les textures i diagnosticar malalties que provoquen deteriorament cognitiu com l’Alzheimer.

“Una de les novetats és que modifica el mètode de visualització per als metges, perquè presenta un mapa que és més fàcil d’interpretar que els actuals en tres dimensions i que mostra textures i les àrees afectades per aquest tipus de malalties”, ha puntualitzat el investigador.

Per comprovar l’eficàcia d’aquest mapa cerebral, que permet comprovar com varien els teixits en cada direcció o les seves densitats, els investigadors han analitzat la base de dades de ressonàncies del voltant d’un miler d’afectat d’Alzheimer.

Aquestes proves han demostrat que la nova tècnica de mapeig permet diagnosticar l’Alzheimer amb més d’un 90% de precisió, ja que evidencia la disminució de la densitat de teixit provocada pel procés de neurodegeneració de la malaltia.

La visualització en dues dimensions permet identificar fàcilment les àrees que contribueixen més a diferenciar entre pacients amb Alzheimer i subjectes sans, localitzades principalment en àrees com l’hipocamp o l’amígdala.

“Però potser fins i tot més important és que hem aconseguit un diagnòstic el 77% en un problema molt més greu, el de predir si pacients que ja pateixen un deteriorament cognitiu lleu van a progressar a fases més avançades d’Alzheimer o es quedaran estables durant diversos anys “, ha recalcat l’investigador.

Aquesta tècnica té a més un codi obert i disponible per a baixar de manera gratuïta en el “github” de l’equip d’investigadors.

 

 

font: www.eldiario.es