ca

Dormir profundament ajuda a protegir de l’Alzheimer.

 

Estudis demostren que hi ha una relació entre el somni profund i la demència, particularment, l’Alzheimer. És per això que durant el son profund, el cervell sembla eliminar els productes de rebuig. Són aquests el que augmenten el risc de malaltia d’Alzheimer.

“Hi ha alguna cosa en aquest somni profund que ajuda a protegir-te”, diu Matthew Walker, professor de neurociència i psicologia a la Universitat de Califòrnia, Berkeley.

Estudis mostren que en l’etapa profunda de la son, quan els somnis són rars i el cervell segueix un batec lent i constant, és quan es redueixen els nivells de beta-amiloide i tau, dues característiques distintives de la malaltia.

 

La manca de son està vinculada a problemes d’Alzheimer i demència

La investigació es produeix després de dècades d’observacions que vinculen la falta de son amb problemes a llarg termini de memòria, diu Walker. “Ara estem aprenent que hi ha una relació significativa entre el somni i la demència, particularment la malaltia d’Alzheimer”.

L’evidència més forta involucra el somni profund, assegura. És en aquest moment quan la temperatura corporal descendeix i el cervell comença a produir ones elèctriques lentes i rítmiques.

L’equip de Walker va estudiar a 32 persones de 70 anys que havien participat en un estudi de la son que buscava les ones elèctriques lentes que assenyalen el son profund. Cap dels participants va tenir problemes de memòria.

Els científics van utilitzar escàners cerebrals per controlar els nivells de beta-amiloide en cada participant durant fins a sis anys. Els resultats es van publicar en l’edició de el 2 de novembre de la revista Current Biology.

 

Les persones que dormen poc tenen més compostos tòxics en el cervell

Altres estudis han trobat que la falta de son profund està associada amb nivells més alts de tau. Aquest forma cabdells tòxics dins de les cèl·lules cerebrals de les persones amb Alzheimer.

Els científics tenen algunes idees sobre per què el somni profund sembla reduir tant el beta-amiloide com la tau.

 

El 2013, un estudi històric de ratolins va descobrir que els seus cervells encenien una mena de rentavaixelles durant el son.

“Així que coses com la beta amiloide, que estan implicades en la malaltia d’Alzheimer, semblen eliminar més ràpidament de el cervell quan un animal està adormit que quan està despert”, diu Laura Lewis, professora assistent d’investigació biomèdica a la Universitat de Boston.

 

 

Paulina Martinez

Dormir profundamente ayuda a proteger del Alzheimer