Cada any es reporten gairebé 10.000.000 nous casos de demència a tot el món. Un símptoma comú és el somni alterat. El temps dedicat a dormir està relacionat amb el risc de demència en els adults majors (65 anys o més), però fins ara no estava clar si aquesta associació també era certa per als grups d’edat més joves. En aquesta línia, un estudi publicat avui a “Nature Communications” conclou que dormir regularment sis hores o menys per nit durant la mitjana edat s’associa amb un major risc de demència. Aquestes troballes no poden establir causa i efecte, però suggereixen que hi ha un clar vincle entre la durada de la son i el risc de demència.
Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors liderats per Séverine Sàvia, de la Universitat de París van fer un seguiment de gairebé 8.000 adults britànics durant 25 anys. En concret, van analitzar les dades d’enquestes de l’estudi Whitehall II realitzat per University College London (UCL) que va examinar la salut de 7.959 individus des de 1985. D’ells, 521 van ser diagnosticats amb demència.
Els participants van informar sobre la durada de la son. De fet, alguns d’ells van usar dispositius que permeten l’emmagatzematge de dades corresponents als nivells d’activitat física i somni de manera fiable (acceleròmetres).
Els investigadors van trobar que va existir un major risc de demència en aquells que dormien sis hores o menys per nit a l’edat de 50 o 60 anys, en comparació amb dormir set hores.
També hi va haver un 30% més de risc de demència en aquells amb patrons de son consistentment curts de mitjana a major edat (de 50 a 70 anys), independentment dels factors sociodemogràfics o els problemes cardiometabòlics o de salut mental (factors de risc coneguts de demència).
Les troballes suggereixen que el somni pot ser important per a la salut de el cervell a la mitjana edat. Les investigacions futures poden establir si la millora dels hàbits de son pot ajudar a prevenir la demència. Una cosa crucial, ja que els canvis en els patrons de la son són comuns en persones amb la malaltia d’Alzheimer i altres demències.
BELÉN TOBALINA
https://www.larazon.es/salud/20210420/chxeo7b6f5asre5z7jbktys5wq.html