Amb l’objectiu d’analitzar el possible empitjorament durant el confinament dels símptomes de demència en els qui la pateixen, així com en la salut, benestar i percepció de qualitat de vida dels seus cuidadors, la Fundació Pasqual Maragall ha fet una detallada enquesta a 170 cuidadors familiars.
I és que la pandèmia de la COVID-19 ha tingut efectes especialment negatius en les persones grans i, en particular, en aquelles que pateixen Alzheimer i altres demències. A l’alta mortalitat del col·lectiu pel coronavirus (a Espanya, el 86,3% dels morts tenia més de 70 anys) s’uneix l’impacte de les mesures de distanciament social i el confinament en la salut física i emocional de les persones amb Alzheimer i dels seus familiars cuidadors.
Aquesta enquesta es va realitzar entre el 10 i el 18 de juny, per telèfon, mitjançant un qüestionari de 23 minuts de durada mitjana a familiars que formen o han format part de de el programa de grups terapèutics de la Fundació. La mateixa revela que el 61% dels cuidadors ha dedicat tot el dia a cuidar al seu familiar amb Alzheimer, sent de 18 hores diàries el temps mitjà de la seva tasca, quatre hores més que l’estimat abans de la pandèmia. També cal destacar que un 36% dels cuidadors no ha compartit la tasca amb ningú i un 21% s’ha ocupat més d’una altra persona. Aquesta situació ha provocat, en un 45% dels enquestats, la percepció que la seva pròpia salut ha empitjorat, tant física com mentalment.
Tal com afirma la Dra. Nina Gramunt, neuropsicòloga i directora tècnica de l’Àrea Social i de Divulgació de la Fundació Pasqual Maragall, “els principals aspectes referits han estat variacions en el pes, empitjorament de l’estat d’ànim, augment de dolors i malestars i problemes per dormir. La percepció d’aquests canvis ha estat més acusada entre els cuidadors el familiar assistia a un centre de dia “.
D’altra banda, el 67% dels enquestats afirma que el seu familiar amb Alzheimer ha patit un deteriorament durant el confinament, particularment en aquells compresos entre els 75 i els 79 anys. El 48% dels cuidadors percep un empitjorament considerable en els símptomes cognitius de la malaltia i / o un augment de la dificultat de la persona amb Alzheimer per dur a terme les activitats quotidianes, un 70% d’aquests ha percebut un empitjorament de la memòria , seguits de problemes d’orientació (58%) i raonament i lògica (58%). El 72% dels cuidadors manifesta que el seu familiar amb Alzheimer ha presentat canvis conductuals, sent els més freqüentment destacats els problemes de la son (64%) i l’apatia (51%).
Principals dificultats i mancances durant el confinament
La Dra. Nina Gramunt destaca que “per als cuidadors, el compliment de les normes de distanciament, higièniques i de protecció de la persona a qui té cura ha estat una de les grans dificultats durant el confinament”. A aquestes se li sumen el fet de cuidar i atendre les seves pròpies necessitats de benestar i salut, i suportar la manca de contacte físic i social. En total, el 65% ha trobat a faltar algun tipus d’ajuda, sobretot suport sanitari i assistencial.
En concret, els cuidadors que portaven als seus familiars amb Alzheimer a un centre de dia declaren un menor interès per fer coses, més malestars i estar menys alegres, que aquells els familiars no eren usuaris d’aquest servei. No obstant, un 60% declara haver après de la seva capacitat d’adaptació, i la meitat d’ells afirma haver conegut millor els símptomes de la malaltia durant el confinament.
Les persones interessades poden consultar aquí la enquesta completa.