ca

El 80% dels pacients amb alzhèimer són cuidats per un familiar.

 

“Tres de cada quatre cuidadors de pacients amb Malaltia d’Alzheimer són dones i el 25% té més de 70 anys”, ha explicat Luis García, psicòleg de la Fundació Alzheimer Espanya (FAE), que ha afegit que aquests cuidadors, en no ser professionals, no tenen una formació específica sobre la malaltia ni reben cap compensació econòmica per la seva tasca.

Molts cuidadors en edat laboral han de renunciar a treballs remunerats i molts dels que ja estan jubilats tenen pensions molt reduïdes. En altres països, com el Regne Unit, els governs ja plantegen destinar una quantia econòmica al cuidador familiar d’aquest tipus de pacients, per permetre’ls tenir descansos o ajudar-los a reincorporar-se al mercat laboral.

Avui en dia, el 55% dels pacients espanyols amb Malaltia d’Alzheimer està a cura dels seus fills i néts, i el 35% dels seus cònjuges; estant el 40% dels cuidadors jubilats i el 14% a l’atur, segons s’ha assenyalat durant la I Jornada d’informació a familiars i pacients amb Malaltia d’Alzheimer, organitzada per l’Hospital Universitari 12 d’Octubre de Madrid i per la FAE.

 

Més de 100 assaigs clínics sobre nous fàrmacs

Pel que fa als avenços en nous tractaments, “en l’actualitat, existeixen més de 2.000 estudis clínics actius sobre la Malaltia d’Alzheimer, sent més de cent els referits a nous fàrmacs”, ha indicat el Dr. Alberto Villarejo, neuròleg de l’Hospital Universitari 12 d’octubre de Madrid, durant la jornada.

Fa uns anys, els fàrmacs per tractar l’Alzheimer només s’enfocaven als símptomes neuropsiquiàtrics. No obstant això, avui dia el 65% dels medicaments que estan en Fase III de recerca es dirigeixen a modificar el curs de la malaltia.

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa, és a dir, causada per una destrucció progressiva de les neurones cerebrals. Fins ara, els investigadors han observat que aquesta destrucció es produeix, entre altres factors, per l’acumulació al cervell de plaques de beta-amiloide.

 

Efectivitat de la psicoestimulació

Tot i que encara no hi ha un tractament farmacològic efectiu per curar la malaltia d’Alzheimer, “han demostrat eficàcia la psicoteràpia (teràpies cognitiu-conductual, de resolució de problemes, de reminiscència i d’orientació a la realitat) i l’estimulació i rehabilitació cognitives”, ha concretat la psiquiatra de l’Hospital Universitari 12 d’Octubre.

 

Situació de l’Alzheimer a Espanya

En l’actualitat, la Malaltia d’Alzheimer afecta unes 600.000 persones al nostre país. Per a l’any 2050, la Malaltia d’Alzheimer afectarà més d’un milió de persones al nostre país. A més, “les dones tenen més del doble de risc de patir la malaltia”, ha conclòs la neuròloga durant la seva intervenció en la jornada.

Amb aquesta trobada, la Fundació Alzheimer Espanya (FAE), que treballa des de fa 30 anys per fer més visible i comprensible aquesta malaltia, inicia un cicle de conferències entre professionals sanitaris i familiars. En elles, es destaca el paper de la família, ja que l’Alzheimer afecta no només al pacient, sinó també a tot el seu entorn familiar i, en definitiva, a la societat en general.

 

 

font:http://www.corresponsables.com