ca
Sense categoria

L’Alzheimer pot ser causat per dues infeccions virals molt comunes, segons un estudi.

 

La malaltia de l’Alzheimer és el tipus de demència més comú a tot el món, al voltant de 55 milions de persones viuen amb aquesta condició. Tot i la seva incidència i tota la investigació realitzada, avui dia encara no se sap quina és la causa d’aquesta patologia; s’han descrit molts factors que hi poden contribuir, però no l’origen.

Ara, un grup d’investigadors de la Universitat de Tufts i la Universitat d’Oxford han obtingut evidència contundent que dos virus comuns a la població podrien estar desencadenant l’aparició de l’Alzheimer, els seus resultats van ser publicats recentment a la revista Journal of Alzheimer’s Disease. T’expliquem els detalls:

Els investigadors van començar a sospitar sobre el virus de la varicel·la zòster (VZV), el causant de la varicel·la, i el virus de l’herpes simple de tipus 1 (VHS-1), que causa herpes labial, millor conegut com a “fogades” o “ foc labial”, en descobrir que la vacunació contra el ressorgiment del VZV, que causa herpes zòster o “culebrilla” després d’una infecció primària per varicel·la, redueix el risc de desenvolupar Alzheimer.

A més a més, el VHS-1 ja s’havia relacionat amb la malaltia en el passat. Una coincidència important en tots dos virus és que després d’una primera infecció poden romandre latents o inactius a les cèl·lules nervioses durant anys i després reactivar-se davant certes circumstàncies, cosa que justifica mantenir la sospita sobre aquests virus.

D’aquesta manera, els investigadors de l’estudi es van proposar avaluar quin era l’efecte sobre les cèl·lules nervioses del cervell davant d’aquests dos virus, per això van desenvolupar un model tridimensional de cultiu de teixit humà amb neurones funcionals i cèl·lules glials per imitar el cervell i posteriorment es va propiciar la infecció amb els virus descrits anteriorment.

Quan el model de cervell es va infectar únicament amb VZV, no es va observar cap canvi a les cèl·lules que evidenciessin signes d’Alzheimer, únicament es va determinar que la infecció causava inflamació significativa.

D’altra banda, quan el model cerebral ja contenia VHS-1 inactiu, una segona infecció amb VZV va provocar la reactivació de VHS-1 i es van presentar posteriorment signes de la malaltia de l’Alzheimer, és a dir, es va percebre un augment en les proteïnes tau i beta-amiloide i la conseqüent desacceleració dels senyals neuronals, anomalies en el teixit cerebral inèdites de la patologia.

«Els nostres resultats suggereixen una via cap a la malaltia d’Alzheimer, causada per una infecció per VZV que crea desencadenants inflamatoris que desperten el VHS-1 al cervell. Si bé demostrem un vincle entre el VZV i l’activació del VHS-1, és possible que altres esdeveniments inflamatoris al cervell també puguin despertar el VHS-1 i conduir a la malaltia d’Alzheimer», esmento Dana Cairns, investigadora de l’estudi, a un comunicat.

Alguns detractors indiquen a ScienceAlert que, malgrat els resultats trobats són importants i s’hauria de continuar estimulant la investigació, cal tenir en compte que, malgrat el model cerebral realitzat, imitar les condicions reals del cervell és un gran repte difícil d’aconseguir, per altra banda, cal aclarir que sigui la pròpia inflamació cerebral, derivada de diferents condicions, la que condueixi a l’afecció, per la qual cosa altres factors i microorganismes podrien estar-hi implicats.