ca
Notícies

El benefici increïble de les maduixes contra l’alzheimer.

Un nou estudi assenyala que les maduixes contenen propietats que ens poden defensar de la malaltia d’alzheimer i els seus efectes

Incloure maduixes a la dieta pot tenir beneficis en la salut del cervell, especialment en la vellesa.
Les maduixes són una fruita deliciosa i versàtil que podem consumir en liquats, postres, amanides o simplement gaudir-ne fresques; ara, un nou estudi demostra que el consum habitual d’aquesta baia ens pot protegir de l’alzheimer.

La investigació, realitzada per la Universitat de Rush a Chicago i publicada al Journal of Alzheimer Disease, va trobar que les maduixes tenen un compost actiu anomenat pelargonidina que és capaç de combatre la neuroinflamació característica de l’alzheimer.

Aquest component es troba en tot tipus de baies, però les maduixes contenen una major quantitat del compost, per la qual cosa serien més efectives.

Beneficis de les maduixes contra l’Alzheimer
L’Alzheimer’s Association apunta que l’alzheimer és un tipus de demència que causa problemes amb la memòria, el pensament i el comportament.

El factor de risc conegut més important és laugment de ledat i la majoria de les persones amb alzheimer són majors de 65 anys.

Actualment, no es coneix la causa específica d’aquesta malaltia, però sí que es coneix el procés pel qual apareix. Tot passa quan dues proteïnes, la beta-amiloide i la proteïna tau, deixen de funcionar correctament.

Això deriva en una neuroinflamació que va col·lapsant certes àrees del cervell i genera els símptomes d’alzheimer, com ara:

  • Canvis de memòria que dificulten la vida quotidiana
  • Dificultat per planificar o resoldre problemes
  • Desorientació del temps o lloc
  • Problemes amb l’ús de paraules o l’escriptura
  • Canvis en l’humor o la personalitat

Com beneficien les maduixes a l’alzheimer?
L’estudi va ser realitzat gràcies a un programa de seguiment de gent gran durant més de 20 anys anomenat Rush Memory and Anging Project, on a més de fer un seguiment de la dieta dels participants mitjançant un qüestionari de freqüència d’aliments, es van fer tests cognitius periòdics .

També una avaluació neoropatològica estandarditzada després de la seva mort.

En estudiar les dades, els investigadors van descobrir que la pelagonidina, present a les baies, especialment a les maduixes, posseeix “propietats antiinflamatòries” que “poden disminuir la neuroinflamació general, cosa que pot reduir la producció de citocines”, afirma la doctora Julie Schneider , autora de l’estudi.

Les citocines són proteïnes produïdes per les cèl·lules i poden regular diverses respostes inflamatòries.

Les dades suggereixen que la pelargonidina pot protegir el cervell que envelleix del desenvolupament de la malaltia d’alzheimer.

Tot i això, cal prendre amb precaució els resultats de l’estudi, ja que Puja Agarwal, coautora de l’estudi i epidemiòloga nutricional, assenyala que l’estudi va ser observacional i necessita més investigació per comprendre el paper de la nutrició a l’alzheimer.

Tot i que destaca que l’estudi dóna esperança sobre com els components dietètics específics, com les baies, poden ajudar la salut del cervell.

Altres beneficis de les maduixes
Mónica Pérez García, dietista-nutricionista, explica a Efe salut que les maduixes contenen molts nutrients, entre els quals destaquen la vitamina C, l’àcid fòlic, la vitamina E i els betacarotens, així com el potassi.

L’experta afegeix que també contenen flavonoides que són “pigments vegetals amb una important funció antioxidant”.

Aquest paper antioxidant que exerceixen les maduixes a l’organisme és molt important perquè bloquegen o neutralitzen l’efecte dels radicals lliures, responsables, entre altres causes, de l’envelliment, malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer, detalla la nutricionista.

“A més, la vitamina C millora l´absorció del ferro dels aliments, per la qual cosa és útil en cas d´anèmia ferropènica”, destaca.

Per la seva banda, l’àcid fòlic a les maduixes imprescindible per a la divisió i proliferació cel·lular i clau en la prevenció de l’espina bífida, així que a l’embaràs, és ideal menjar aquestes baies per obtenir els beneficis.

Finalment, Pérez comenta que les maduixes són riques en fibra, per la qual cosa milloren el trànsit intestinal i poden ajudar a equilibrar les xifres de colesterol i glucosa sanguínia, així com prevenir alguns tipus de càncer com el de còlon.

Precaucions en consumir maduixes
Tot i els beneficis de les maduixes contra l’alzheimer i altres problemes de salut, l’especialista adverteix que cal tenir algunes precaucions.

Les persones amb insuficiència renal o càlculs renals, n’han d’evitar el consum, ja que les maduixes contenen àcid oxàlic. Les persones amb al·lèrgia a l’aspirina també les han d’evitar, perquè contenen salicilats que podrien provocar urticària en aquests casos.

Por su parte, cardiólogos de la Fundación Española del Corazón indican que no se trata de comer en exceso fresas, sino de mantener un estilo de vida saludable, donde procuremos reducir la ingesta de grasas saturadas, practiquemos ejercicio físico diario y aumentemos el consumo de frutas y verduras.

(Con información de Revista 65 y más, Efe salud, Alzheimer Association)

SUSANA CARRASCO

¿Cómo ayudan las fresas contra el alzheimer? (sumedico.com)