ca

El bloqueig de la inflamació cerebral deté l’avanç de l’Alzheimer.

 

Un estudi de la Universitat de Southampton (sud del Regne Unit) va descobrir que, si es bloqueja la inflamació del cervell, es redueixen els problemes de memòria derivats de l’Alzheimer i s’atura l’avanç d’aquesta malaltia neurodegenerativa.

Aquesta investigació, liderada pel professor Diego Gómez-Nicola i publicada per la revista científica Brain, aporta evidències que la inflor en aquest òrgan està lligada amb el desenvolupament de la patologia, alhora que permetrà descobrir nous fàrmacs.

Fins ara, la majoria de tractaments per a aquest tipus de demència senil es basaven en actuar sobre les plaques amiloides del cervell, característiques en els pacients d’Alzheimer.

No obstant això, aquest fet podria canviar atès que els experts van sostenir que, quan s’acumulen en aquest òrgan les conegudes com a cèl·lules microglías, es produeix una inflamació que condueix a l’aparició de la malaltia.

Per confirmar les seves sospites, van analitzar cervells de persones mortes que patien Alzheimer en què van trobar “un nombre elevat” d’aquestes cèl·lules del sistema immunitari.

En el seu estudi, els investigadors van proporcionar a ratolins un fàrmac que bloqueja el receptor CSF1R, el principal responsable de l’increment d’aquestes cèl·lules en el cervell i de patir problemes de memòria.

La inhibició del CSF1R en ratolins va evitar la congestió microglial i la inflor del principal òrgan del sistema nerviós.

“L’aplicació d’aquest fàrmac en els rosegadors va donar lloc a una millora en la memòria i en les tasques de comportament pel que mostra l’eficàcia de la inhibició del CSFR1 sobre malalties com l’Alzheimer”, va recollir l’estudi.

Bloquejar la inflamació cerebral, per tant, va causar “una significativa recuperació del dèficit de memòria a curt termini”.

A més, aquest fàrmac prevé contra la pèrdua de comunicació entre diferents cèl·lules nervioses del cervell, amb la qual han de lluitar tots els que pateixen aquest malaltia neurodegenerativa.

Per al professor en neurociència de la Universitat de Reading, Mark Dallas, aquest “descobriment” explicaria “perquè els medicaments destinats a combatre l’Alzheimer han tingut tan poc èxit”.

Gómez-Nicolas, el director de l’estudi, ha apuntat que el següent objectiu és treballar colze a colze amb la indústria farmacèutica per “trobar un medicament segur i adequat que es pugui provar en humans”.

No són els únics que estan explorant aquesta via. N’hi ha altres i van més avançats, com la companyia CereSpir, Inc., que ha desenvolupat un fàrmac anomenat CSP-1103 que actúa sobre la producció de substància proinflamatòries.

CereSpir demanar autorització el passat any per iniciar assajos clínics de fase III en persones en fase de deteriorament cognitiu lleu a causa de la malaltia d’Alzheimer.

 

 (font: EFE + titi)