ca

El cànnabis podria ajudar contra l’Alzhèimer.

 

El cànnabis, fins fa poc vilipendiat com a droga, està guanyant a poc a poc fama de medicament multiús, conegut ja  el seu efecte analgèsic. Es diu que alleuja alguns patiments psíquics i ara també resulta que rejoveneix el cervell.

Aquest és almenys el resultat d’un estudi amb ratolins realitzat per investigadors de l’Institut de Psiquiatria Molecular de la Universitat de Bonn. Aquest va revelar que amb una petita dosi de tetrahidrocannabinol (THC), el component psicoactiu del cànnabis, millora el rendiment cerebral de rosegadors vells, segons s’informa a la revista científica Nature Medicine.

Andreas Zimmer, director de l’Institut de Psiquiatria Molecular, confia que també es pugui obtenir resultats similars en éssers humans. Per esbrinar-ho, aviat es durà a terme un estudi clínic amb persones d’edat avançada. Els investigadors es proposen esbrinar si el THC pot influir positivament en les funcions cerebrals de pacients amb demència o Alzheimer lleu. 

 

DW: Quin va ser l’experiment, en síntesi?

Andreas Zimmer: Tractem els ratolins vells amb una dosi baixa de l’ingredient actiu del cànnabis. Les funcions d’aprenentatge i memòria van millorar dramàticament en aquests animals, i es van exercir tan bé com els ratolins que eren molt, molt més joves.

Com va reaccionar quan va veure per primera vegada que els ratolins vells havien desenvolupat cervells més joves?

Amb completa incredulitat, bàsicament.

Com es va dur a terme l’experiment?

Implantem les conegudes com a mini-bombes osmòtiques -vàlvules diminutes que posem sota la pell d’aquests ratolins- que constantment alliberen el medicament que volíem administrar. I després, després de quatre setmanes, vam parar la infusió, vam esperar una setmana, i després, hi va haver diverses proves d’aprenentatge i memòria.

Com es posa a prova la memòria d’un ratolí?

Una prova molt simple, per exemple, és que el ratolí necessita aprendre a trobar una plataforma oculta. I els ratolins aprenen això típicament en uns pocs dies; en realitat, són força bons.

Així que després que els ratolins vells van rebre THC, es va repetir la prova …

I el que observem va ser bastant sorprenent. Recordaven on era la plataforma tan bé com un animal jove i, a més, la seva memòria era absolutament indistingible. Després, vam sotmetre a proves els animals en molts paradigmes diferents que també proven la funció de la memòria, i bàsicament no vam poder distingir entre els ratolins vells i els ratolins joves. Els vells tenien entre 12 i 18 mesos, el que és una edat bastant avançada per a un ratolí.

Hi ha alguna altra substància o compost químic que tingui aquest tipus d’efecte?

No, no que jo sàpiga. Això és molt exclusiu del cànnabis.

Això vol dir que puc fer una passejada, fumar una cigarreta de marihuana i millorar la meva memòria?

No, vostè és massa jove. El cànnabis és una droga que té un efecte contrari en els animals joves que en els vells. Empitjora la memòria en ratolins joves. També empitjora la memòria en els humans joves. No fumi drogues.

Quan els joves fumen marihuana, què passa a nivell químic que empitjora la funció cognitiva, la memòria?

No ho sabem. Sabem que és temporal. Si deixa de fumar marihuana, les seves funcions de memòria milloraran. Però mentre fumi marihuana, li anirà pitjor.

Tenia la sensació que podria trobar aquests resultats?

Anteriorment havíem observat que el nivell endocannabinoide disminueix a mesura que envellim, de manera que els nivells de substàncies endògenes disminueixen en els individus majors. I això vol dir que estan presents dins dels nostres cossos per començar. Així que el que fa el compost de la planta és imitar els nostres compostos endògens. El que intentem fer és normalitzar el nivell, o tornar-lo al nivell dels individus joves. 

 

Andreas Zimmer és professor a l’Institut de Psiquiatria Molecular de la Universitat de Bonn. Juntament amb els seus col·legues de la Universitat Hebrea de Jerusalem, va dur a terme la investigació cerebral sobre ratolins i va ser coautor de l’article publicat a Nature Medicine titulat “A chronic low-se of Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice”.

 

font:www.dw.com/