ca

El Centre Alois de Molins al Balcó de la Vila de Molins

 

Molins de Rei ja té un centre de dia per a malalts d’Alzheimer. S’ubica a la tercera planta de l‘edifici sociosanitari Josep M. Salas, té 30 places i entrarà en funcionament a finals d’octubre. L’Ajuntament ha cedit a l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer (AFA) aquest espai per 20 anys. Té una superfície de 300 m² i l’AFA hi ha realitzat una inversió de 250.000 euros per adequar-lo. El Centre duu el nom del Dr. Alois Alzheimer, que va identificar la malaltia. Parlem amb Álvaro González, neuropsicòleg i director del Centre, i Pilar Mas, delegada de l’AFA a Molins de Rei.

 

-Què suposa tenir el Centre Alois per a malalts d’Alzheimer? 

-Ha estat un procés molt llarg, però ara ja el tenim i és una satisfacció molt gran tenir el Centre a la vila, ja que pot ser molt ben rebut. 

-Com han estat les obres per adequar l’espai? 

-Hem fet una distribució que s’adaptés a les necessitats de la gent que vindrà, tenint en compte que serà un centre d’estimulació. Hem fet una gran sala comuna per menjar tot junts i fer convivència, i hem distribuït les tres sales d’estimulació cognitiva de manera que quan surtin, vagin a la zona comuna. La nostra metodologia se centra en la persona i, per tant, volem que l’espai sigui el menys clínic possible i que sigui còmode i acollidor,com si estiguessin a casa i no en un ambient mèdic.

-Quins serveis i activitats fareu? 

-Organitzem els usuaris en tres sales, segons com n’estigui d’avançada la malaltia. Intentem especialitzar cada sala amb una estimulació concreta. Una d’elles és una sala multisensorial, al costat de l’espai on hi ha les persones amb la malaltia més avançada. També hi ha una sala de fisioteràpia, que serà polivalent i farem servir per a diverses coses: dos dies a la setmana hi haurà fisioteràpia, musicoteràpia una vegada a la setmana i cada quinze dies tindrem una teràpia assistida amb gossos. Tots els divendres fem un taller de rebosteria i els usuaris faran un pastís que després s’enduran a casa. També tenim previstes manualitats, tallers de reminiscència i… diferents activitats. A més, disposem d’una terrassa de més de 100 m², que serà un espai per sortir i prendre l’aire. Hi volem posar un hort urbà i també hi col·locarem taulesper poder fer-hi algun taller a l’exterior.

-Quanta gent podrà acollir? 

-Per normativa, són 30 places. Hi ha diferents horaris: al matí, de 9 a 13 h, amb opció a quedar-se a dinar; a la tarda, de 14 a 18 h, i tot el dia, que és de 9 a 18 h. Ja hem començat a fer la llista d’espera. Quines són les necessitats principals que tenen els malalts i els seus familiars? La majoria de gent que ve són persones que estan desenvolupant la malaltia o tenen un diagnòstic molt recent. El centre està preparat per acollir persones que estiguin en fases inicials. La intenció és que amb tota la feina d’estimulació, l’evolució de la malaltia que sigui més lenta. No es pot curar, però l’objectiu és alentir l’evolució. La nostra idea és que, més endavant, es creï un grup de suport a les famílies.