ca

El Centre Alois de Molins es posa en marxa.

 

L’Ajuntament de Molins de Rei i l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat van segellar l’1 d’agost del 2017, l’acord de cessió per 20 anys de la tercera planta de l’Espai Sociosanitari Josep Maria Sala per a la construcció d’un centre de dia per a malalts d’Alzheimer, després que l’Associació fos la guanyadora d’un concurs públic per la creació d’un centre d’aquestes característiques a la ciutat. Una concessió administrativa de l’ús privatiu d’un espai en el domini públic per destinar-lo a Centre de Dia per a Malalts d’Alzheimer i/o altres demències, mitjançant decret d’alcaldia 1288 de data 26/07/2017.

Un any més tard, el 20 de setembre de 2018, es va celebrar la inauguració del nou Centre Alois de Molins de Rei. Un acte que comptà amb la presència d’autoritats de diferents àmbits i representants de la vida social i associativa del municipi. 

Un parell de mesos més tard, després de superar les corresponents i pertinents inspeccions de bombers i de l’Àrea de Serveis socials i Família de la Generalitat, els processos administratius per l’acreditació del Centre al Registre de la Generalitat han culminat amb molt bona nota. Per tant, el Centre Alois de Molins pot començar i comença a a donar serveis als afectats per la malaltia des d’aquest dilluns 3 de desembre.

Malgrat que a causa dels endarreriments patits -per raons alienes a l’AFA- l’extensa llista d’espera ha sofert baixes, el centre ha començat a a treballar aquest dilluns amb un 90% d’ocupació (27 places de les 30 que pot acollir), seguint els protocols d’adaptació dels usuaris al Centre, que dicten que l’accés dels usuaris al mateix ha de ser progressiu.  

 

Un centre capdavanter

El nou Centre de Dia  compta amb una superfície de prop de 350 m2 i ofereix una àmplia gamma de serveis assistencials de qualitat als malalts amb l’objectiu de potenciar la seva autonomia en tots els àmbits, així com transport un servei de transport adaptat i suport als familiars per ajudar-los a conviure amb la malaltia.

Aquests 350 m2 permeten que el Centre Alois de Molins de Rei compti amb diferents sales per fer estimulació cognitiva segons els nivells de capacitats i deteriorament cognitiu dels usuaris, a més de les corresponents sales de fisioteràpia (totalment equipada), infermeria, menjador, espai multifuncional i serveis adaptats. Tanmateix els ususaris poden, si la climatologia ho permet, d’una terrassa de més de 100 metres quadrats amb unes vistes espectaculars de la comarca en la que s’hi ubicarà l’hort terapèutic. A més, és un Centre totalment exterior, plè de llum i amb vistes als  espais verds que l’envolten.

Pel que fa al material d’estimulació, l’Alois de Molins incorporarà totes les innovacions conegudes en l’estimulació cognitiva de malalts d’Alzheimer a dia d’avui, que ja apliquem en els altres centres de l’Associació: desde la teràpia assistida amb animals (començarà al gener) a les pissarres digitals amb les versions més actualitzades dels softwares GRADIOR, NEURONUP i SMARTBRAIN .

A més, com ja ho són també els centres del Prat i Cornellà,  esdevindrà en breu un espai cardioprotegit i, òbviament, seguirà la filosofia de no subjeccions -ni físiques ni farmacològiques- que caracteritza també els espais de l’AFA. A destacar que supera la ràtio demanada de professionals/usuaris i que tot el personal estarà -com en els altres centres de l’Associació-  format en la Atenció Centrada en la Persona (filosofia de treball que regeix el dia  a dia dels centres) i reanimació cardiorespiratoria. 

El Centre està acreditat al departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, pel que les famílies podrán rebre la Prestació Econòmica vinculada al servei que pot suposar, segons el grau de dependència i la capcitat econòmica familiar, una ajuda per pagar la cuota del Centre d’entre 150 i 300€.

 

La culminació d’un projecte llarg i costós. 

En els últims anys l’associació ha treballat molt durament per continuar creixent i atendre aquelles moltes famílies que precisaven d’un centre més a prop de casa per lluitar contra l’Alzhèimer. La posada en marxa d’el Centre Alois de Molins de Rei ens omple de satisfacció en pensar que finalment donarem resposta a aquests malalts del municipi i els voltants. Ha estat un procés llarg i plè d’entrebancs que ens ha absorbit moltes energies, esforços i recursos, però saber que la posada en marxa d’aquest nou Centre serà un pilar en l’ajuda dels afectats per la malaltia de Molins de Rei i rodalies ens omple d’orgull i satisfacció.

La reconversió d’aquest espai no hauria estat possible sense la important col·laboració de la Fundació Bancària la Caixa i de la Generalitat – que ens ha ajudat econòmicament per equipar el Centre-. Tot i aquestes subvencions, l’AFA ha invertit 100.000€ propis en el projecte, una inversió molt important per una reconversió que vol donar resposta a les necessitats dels malalts d’Alzheimer de Molins de Rei i rodalies i a les seves famílies creant el que ja és primer Centre de Dia d’atenció especialitzada en aquesta malaltia de la vila, un espai que, com demostra l’altísisma ocupació del primer dia que està en funcionament, era una necessitat imperiosa.

A totes les persones, treballadors i teballadores, veïns i veïnes, socis i sòcies i administracions i fundacions implicades en aquest projecte: moltes gràcies pel vostre suport, sense vosaltres no hauria estat possible.

 

 

Podeu fer una ullada al Centre clicant aquí.

 

Per reserva de places i més informació, podeu contactar amb el Centre Alois de Molins a través del mail [email protected] i del telèfon 93.668.86.99.

 

Per més informació sobre el que s’hi ofereix i per reserva de places als Centres Alois del Prat i Cornellà, cliqueu aquí.