Ni s’investiga prou, ni la plantilla està adaptada a les necessitats de centre, ni els usuaris semblen estar seleccionats amb un altre criteri que la seva residència a la ciutat i no l’abast del seu demència. El Centre de Referència Estatal d’l’Alzheimer de Salamanca (CREA), dependent de l’Imserso afrontarà un canvi de direcció després de la pèrdua de confiança en la persona que el va gestionar des de la seva inauguració fa dotze anys. Maria Isabel González Ingelmo ha deixat de gaudir de la confiança dels seus superiors i aquest dilluns es va fer oficial el desistiment del seu contracte d’alta direcció. Segons ha pogut saber eldiario.es, entre les raons de la sortida de González Ingelmo hi ha la manca d’assoliment dels objectius per als quals es va crear el centre, basats fonamentalment en la investigació per tractar tant l’alzheimer com altres demències.
En un comunicat enviat a aquest diari, l’Imserso subratlla “la rotunda i inequívoca voluntat de l’Ministeri i de la Secretaria d’Estat de Drets Socials de prestar la millor atenció a les persones” però alhora s’apunta a la necessitat de fer un ” ús adequat i responsable dels béns i dels serveis públics “. Implícitament reconeix que el centre no estava funcionant bé i que els recursos no s’utilitzaven convenientment.
És en el marc de la destitució de González Ingelmo quan s’ha començat a expandir el rumor que el CREA tancaria les seves portes per sempre, una cosa que l’Imserso ha desmentit en diverses ocasions en les últimes setmanes. Des del Imserso no han entrat en els motius que han portat a prescindir de la directora si bé han reconegut estar molestos amb algunes informacions que han aparegut a la premsa local -des del moment en què es va comunicar verbalment González Ingelmo que no seguiria a l’ capdavant- i que han posat en dubte la continuïtat de l’CREA. “Des de la Direcció General de l’Imserso no s’arriba a comprendre què hi ha darrere de la voluntat permanent de preocupar principalment a les famílies de les persones ateses posant en dubte sistemàticament la continuïtat de les atencions que reben i de el centre mateix”, han assegurat.
Davant el que consideren “informacions infundades”, que s’han repetit en les últimes setmanes, des del Imserso insisteixen en la continuïtat de l’CREA, que “no s’ha posat en qüestió en cap moment des de la Direcció General de l’Imserso”, cosa que ja van aclarir en un comunicat en passat 12 juny i en en una reunió mantinguda pel director general de l’Imserso, Luis Panxa, amb l’Ajuntament de Salamanca el passat 22 de juny, després de visitar el centre i després reunir-se amb la Intervenció Territorial de la Intervenció general de la Seguretat Social a Salamanca.
El CREA ha mantingut gairebé des del seu naixement una funció de tipus assistencial, quan és una competència dels governs autonòmics i corporacions locals. Fins que va arribar la pandèmia, atenia 46 persones en el seu centre de dia i altres 46 residien allà, si bé oficialment compta amb 112 places residencials i 24 per al centre de dia. Segons ha pogut saber aquest diari, el 90% residents són de Salamanca, tot i que a l’ésser un centre de referència estatal pot rebre malalts de qualsevol província i de qualsevol comunitat. La idea de les estades en residència, sempre temporals i no permanents, és que permetin tractar a aquestes persones i alhora investigar la seva malaltia, i no funcionar com qualsevol altre centre residencial.
La germana de la directora, psicòloga i responsable de Recerca
Encara que l’ocupació estava per sota de l’100%, la plantilla, segons ha precisat l’Imserso a aquest diari, és de gairebé 180 efectius, amb 82 empleats i empleades públics i 97 externs. Cap d’aquests treballadors és investigador, segons fonts de el cas. La despesa anual de l’CREA puja a cinc milions d’euros. Quin tipus d’investigacions s’han realitzat en un centre que es va presentar com a pioner? Apareixen al web de Ministeri de Drets Socials: des d’un estudi dels efectes d’una teràpia amb la WII (una consola de videojocs) en persones amb demència a la teràpia amb gossos o l’ús de tablets, o de robots, aparentment res innovador o pioner, res que faci honor a la seva denominació de ‘centre de referència estatal’ o que hagi merescut l’atenció de publicacions científiques internacionals. Curiosament, la responsable de l’Àrea d’informació, Documentació, Investigació i Avaluació, comparteix cognoms amb la directora, totes dues són germanes i van aparèixer donant explicacions sobre el CREA en una revista de l’Imserso fa uns anys. Elena González Ingelmo és psicòloga.
Després de suspendre en part la seva activitat a causa de l’COVID-19 -al centre van romandre 22 residents i en una de les seves ales es va acollir a 8 ancians malalts procedents d’una residència de la província charra, el pla és “reprendre l’activitat completament” però adequant-la a un pla de contingència reforçat davant possibles rebrots, tal com determina el Reial decret llei 21/2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per l’COVID- 19 i la normativa d’aplicació autonòmica, especialment el DECRET-Llei 5/2020, de 18 de juny, pel qual es regulen les mesures extraordinàries que s’han d’adoptar en l’atenció social en els centres residencials de gent gran i persones amb discapacitat a Castella i Lleó per garantir la protecció d’usuaris i professionals davant de situacions excepcionals de salut pública declarades oficialment i les guies autonòmiques sobre actuació en residències i sobre co ntenidos de plans de contingència de 19 de juny.
Pel que fa a el canvi de direcció, l’Imserso recorda que el CREA de Salamanca “com la resta dels centres públics de Referència Estatal dependents de l’Institut, està sotmès a avaluació permanent de l’acompliment dels seus objectius essencials -centrats en la investigació i la innovació en el camp en el qual estiguin especialitzats-, a el temps que se sotmeten permanentment a el control i fiscalització de l’ús dels recursos públics que es destinen a aquests fins “. Recorden que el lloc de González Ingelmo “s’assenta en un contracte d’alta direcció que per la seva naturalesa especial, basada en la recíproca confiança, permet la seva finalització per desistiment per qualsevol de les parts. Els canvis o renovacions en aquest sentit formen part de la normalitat més absoluta en la gestió pública “.
Laura Cornejo
https://www.eldiario.es/castilla-y-leon/sociedad/centro-referencia-estatal-alzheimer-salamanca-182-empleados-46-residentes-investigador-plantilla_1_6102415.html