ca

El cervell dels homes envelleix més ràpid que el de les dones.

 

Entre els adults sans, el cervell dels homes envelleix més ràpid que el de les dones, segons conclou una investigació de l’Escola de Medicina de la Universitat de Washington (EUA). De mitja, aquest òrgan és entre dos i quatre anys més jove a les dones en comparació amb homes de la mateixa edat. La troballa, publicada avui a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), posa de manifest la influència del sexe en el risc de desenvolupar declivi cognitiu o patologies neurològiques associades a l’envelliment.

En l’estudi, realitzat als EUA, han participat 205 voluntaris adults, d’entre 20 i 82 anys, que estaven sans i tenien facultats cognitives normals. Els investigadors han mesurat l’activitat metabòlica del seu cervell, mitjançant una tècnica d’imatge anomenada tomografia d’emissió de positrons (PET per les sigles en anglès). Aquesta estratègia permet quantificar com de actiu és un teixit, és a dir, a quin ritme consumeix energia.

 

En el cas del cervell, el metabolisme es deteriora amb l’edat, aquest pot ser un reflex del seu estat d’envelliment. Els autors han dissenyat un algoritme d’intel·ligència artificial per interpretar les imatges captades i deduir l’edat del cervell dels participants a partir del seu metabolisme.

Els investigadors van entrenar primer al algoritme perquè aprengués a determinar l’edat cerebral amb les dades dels voluntaris homes. A l’aplicar-després a les dones, de mitjana el programa concloïa que els cervells femenins eren 3,8 anys més joves respecte a la seva edat real. En invertir el procediment, l’algoritme entrenat amb els cervells de les dones concloïa que els dels homes eren 2,4 anys més vells.

Aquestes diferències es donen en totes les àrees del cervell. A més, s’observen des de la joventut i es mantenen fins a les edats més avançades. És a dir, durant tota la vida adulta, els homes tenen un cervell més envellit en comparació amb les dones.

Se sap que el sexe influeix en el desenvolupament del cervell, en la seva morfologia i en el seu funcionament. Segons els investigadors, el ritme dispar d’envelliment dels cervells masculí i femení podria estar determinat en part per les diferències hormonals durant la pubertat, ja que s’observa des de la joventut. No obstant això, puntualitzen que probablement depèn de molts factors diferents, encara desconeguts. D’altra banda, els resultats han de confirmar-se en altres estudis amb més voluntaris.

“Mesuraments com l’edat metabòlica del cervell poden ser útils per predir el risc de declivi cognitiu i identificar altres factors que podrien potencialment millorar o empitjorar el curs de l’envelliment del cervell humà”, escriuen els autors a PNAS.

 

ELSA VELASCO

 

font:www.lavanguardia.com