ca

El colesterol influeix en l’alzhèimer.

 

El colesterol, una molècula normalment associada a les malalties cardiovasculars, podria tenir influència en el començament i la progressió de l’alzheimer, segons un estudi publicat a la revista Nature Chemistry.

Un equip internacional, encapçalat per experts de la Universitat anglesa de Cambridge, va trobar que en el cervell el colesterol actua com a catalitzador que activa la formació d’un grup tòxic de la proteïna beta-amiloide, que és vital en el desenvolupament de la malaltia d’alzheimer.

Els resultats suposen un altre pas per desenvolupar un tractament contra una malaltia que afecta milions de persones.

L’estudi subratlla, però, que no està clar si els resultats puguin tenir influència en la dieta contra el colesterol.

Si bé el vincle entre la proteïna beta-amiloide i l’alzheimer està ben establert, el que ha intrigat fins ara als investigadors és com la beta-amiloide pot agregar-se al cervell, ja que generalment està present en nivells molt baixos.

Els investigadors de Cambridge, encapçalats per Michele Vendruscolo van observar en estudis in vitro que la presència de colesterol en membranes cel·lulars poden actuar com a activador de la beta-amiloide.

«La qüestió per a nosaltres ara no és com eliminar el colesterol del cervell, sinó com controlar el paper del colesterol en la malaltia d’Alzheimer a través de la regulació de la seva interacció amb beta-amiloide», va dir Vendruscolo.

«No estem dient que el colesterol és l’únic que activa el procés, però certament és un d’ells», va afegir.

«Aquest treball ens ha ajudat a reduir una qüestió en concret en el terreny de la investigació de l’alzheimer. Ara ens cal entendre en més detall com aquest equilibri del colesterol és mantingut en el cervell per tal de trobar maneres de no activar la beta-amiloide », va subratllar la investigadora.

 

EFE