ca
Notícies

El consum excessiu d’alcohol pot accelerar la progressió de la malaltia d’Alzheimer, segons un estudi.

Un nou treball va reafirmar el que ja altres investigacions venen advertint: l’alcoholisme és un factor de risc per a aquesta afecció neurodegenerativa. Experts consultats per Infobae van explicar com aquesta substància promou el deteriorament cognitiu i accelerar l’evolució de la demència.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, el consum excessiu d’alcohol pot causar, amb el temps, més de 200 malalties. Entre elles, es troben la hipertensió, malaltia cardíaca, accidents cerebrovasculars, malaltia del fetge i problemes digestius, càncer de mama, boca, gola, laringe, esòfag, fetge, còlon i recte.

També pot afectar el cervell, generant problemes d’aprenentatge i memòria, i també depressió ansietat. I l’últim que els científics han demostrat és que l’alcohol pot accelerar l’Alzhèimer, fins i tot amb un consum moderat.

Els mecanismes concrets pels quals l’Alzheimer impacta en la patologia de la demència és una àrea d’investigació que se segueix desenvolupant (Getty Images)

“Aquesta és la malaltia neurodegenerativa més comuna a tot el món. Molts esforços s’han orientat per identificar de factors de risc ambientals i genètics que influeixen en l’aparició d’Alzheimer. No obstant això, l’alcohol ha rebut una atenció limitada com a factor de risc potencial per a l’EA”, van expressar en l’estudi.

El doctor Ricardo Allegri, (MN 63538), cap de Neurologia Cognitiva, Neuropsicologia i Neuropsiquiatria de Fleni va explicar a Infobae: “El consum excessiu d’alcohol està associat amb major risc de deteriorament cognitiu, i demència. En un estudi longitudinal francès sobre 31 milions de persones admeses en hospitals, l’abús d’alcohol va estar associat amb augment del risc de demència”.

L’Alzheimer afecta més de 50 milions de persones al món, i l’envelliment de la població fa que puguin ser moltes més en les pròximes dècades (foto: Saber Viure)

I va agregar: “L’excés d’alcohol té una acció directa sobre el cervell, s’ha demostrat que en aquests subjectes no només s’afecta la memòria sinó que es descriu també una atròfia hipocampal. D’altra banda, hi ha treballs en ratolins transgènics que mostren que aquest excés genera canvis en l’expressió gènica accelerant la progressió de la malaltia d’Alzheimer”.

En un altre estudi, publicat el febrer del 2023 a Science Direct, científics de la Facultat de Medicina de la Universitat Wake Forest (Estats Units) van demostrar que fins i tot quantitats modestes d’alcohol poden accelerar l’atròfia cerebral, que és la pèrdua de cèl·lules cerebrals, i augmentar el nombre de plaques amiloides, que són l’acumulació de proteïnes tòxiques en la malaltia d’Alzheimer.

Tot i que sol desenvolupar-se sense símptomes durant molts anys, generalment la malaltia d’Alzheimer ve precedida del que es coneix com a deteriorament cognitiu lleu REUTERS/Brian Snyder

Shannon Macauley, una de les científiques a càrrec del treball, va assenyalar: “Aquestes troballes suggereixen que l’alcohol pot accelerar una cascada de patologies de les fases primerenques de l’Alzheimer”. I, en aquest to, va advertir: “Fins i tot el consum moderat d’alcohol pot tenir com a resultat una lesió cerebral i pot ser un factor de risc modificable de la malaltia d’Alzheimer i de la demència”.

Quanta quantitat d’alcohol pot afectar el cervell?

“El límit el posen en 21 unitats d’alcohol per setmana (1 unitat = 8 grams) (Piumatti et al 2018). En els estudis de factors de risc de demència l’excés d’alcohol (més de 21 unitats) en l’edat mitjana de la vida és considerat un factor de risc clarament modificable”, va respondre Allegri.

Per concloure, els investigadors de l’estudi de la Facultat de Medicina de la Universitat Wake Forest van cridar a “identificar més factors de risc que acceleren l’aparició de la malaltia d’Alzheimer, ja que els estudis epidemiològics van identificar el trastorn per consum d’alcohol com un d’ells”.

Sobre la malaltia

“L’Alzheimer és la forma més comuna de demència i pot contribuir al 60-70% dels casos”, afirma l’Organització Panamericana de la Salut (OPS). I les investigacions actuals assenyalen cada vegada amb més estudis que el trastorn per consum d’alcohol és un factor de risc a l’Alzhèimer.

Aquesta malaltia afecta més de 50 milions de persones al món, i l’envelliment de la població fa que puguin ser moltes més en les pròximes dècades. Tot i que sol desenvolupar-se sense símptomes durant molts anys, generalment ve precedida del que es coneix com a deteriorament cognitiu lleu.

El doctor Alejandro Andersson, neuròleg i director mèdic de l’Institut de Neurologia Buenos Aires (INBA) va explicar a Infobae: “El deteriorament de les nostres funcions superiors es denomina demència. Aquesta pot comprometre la memòria de curt i llarg termini, verbal, visual auditiva, intel·ligència executiva, raonament, coordinació i llenguatge. La principal causa responsable del 60% dels casos és la malaltia d’Alzheimer. Hi ha altres quadres neurodegeneratius. I també problemes vasculars cerebrals o demència multiinfart”.

L’expert va agregar que la demència “compromet de l’1 al 2% de la població per sobre dels 60 anys, però després dels 85 anys prop del 30% de les persones té demència”.

Els mecanismes concrets pels quals l’Alzheimer impacta en la patologia de la demència és una àrea d’investigació que es continua desenvolupant.

Finalment, va concloure Allegri: “L’excés d’alcohol és danyós a tota edat i s’ha de fer prendre consciència d’això a la població general. Sobretot és important ressaltar el que succeeix en els adolescents, els qui es troben en una etapa de maduració cerebral i el consum de begudes alcohòliques en excés (encara que sigui només els caps de setmana) determina clares conseqüències cognitives a llarg termini”.

El consum excessiu d’alcohol pot accelerar la progressió de la malaltia d’Alzheimer, segons un estudi – Infobae