ca

El consum moderat de cervesa pot prevenir l’alzheimer, segons un estudi

 

El consum moderat de cervesa pot prevenir el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer gràcies al seu alt contingut en silici, una substància capaç de pal·liar els efectes neurodegeneratius induïts per la intoxicació crònica d’alumini en el cervell.

Aquesta és la conclusió d’un estudi dirigit per la catedràtica de Toxicologia de la Universitat d’Alcalá d’Henares, María José González, que s’ha presentat a la jornada de difusió dels resultats del V Simposi Internacional de la Cervesa, celebrada avui a l’Edifici Paranimf de Saragossa.

Els beneficis del consum moderat de cervesa, una beguda que forma part de la dieta mediterrània, han estat analitzats amb anterioritat en diferents estudis, però en aquesta investigació es pretenia determinar el seu efecte sobre la toxicitat d’alumini en el cervell.

Perquè, segons ha explicat González a EFE, aquest metall és un factor de risc ambiental de la malaltia d’Alzheimer.

L’equip d’investigació va demostrar que la ingesta de la cervesa tradicional, és a dir amb alcohol, en dosis moderadament elevades, revertia la neurotoxicitat de l’alumini, a causa del seu alt component en silici.

Aquests assajos es van realitzar en animals, però els seus resultats permeten afirmar que el consum moderat de cervesa pot arribar a prevenir el desenvolupament d’aquesta malaltia neurodegenerativa també en éssers humans.

I no només el consum de cervesa tradicional, ja que aquesta investigació va analitzar també l’efecte d’aquesta beguda fermentada sense alcohol.

“Aquesta també era capaç de contrarestar l’alumini, però en menor mesura. Perquè la cervesa amb alcohol té més silici i, a més, l’alcohol també afavoreix l’acció del mateix”, ha remarcat.

En el cas de la cervesa amb alcohol, però, el consum ha de ser moderat, és a dir “una canya al dia en el cas de les dones i el doble en el dels homes”, ha indicat.

Però a més del benefici plantejat en aquest estudi, el consum moderat de cervesa té també altres avantatges per a la salut, ja que, segons comenta aquesta investigadora, és una beguda “molt completa”.

“Té moltes substàncies que són antioxidants, com els polifenols, però a més té vitamines, minerals i llúpol, és a dir aporta moltes coses”, ha precisat.

Així ha quedat demostrat també en el segon treball d’investigació exposat en aquesta jornada: ‘Mecanismes protectors dels polifenols: microbiota intestinal’, dirigit per Isabel Moreno, llicenciada en Biologia i Tecnologia dels Aliments per la Universitat Complutense de Madrid.

El consum moderat de begudes fermentades amb un alt contingut de polifenols, que en el cas de la cervesa prové de les maltes, en un 70%, i del llúpol, en un 30%, està associat amb “un menor risc cardiovascular”, ha comentat.

Precisament, la seva recerca s’ha centrat a estudiar si aquests efectes positius de la cervesa es produeixen en part per l’acció de la microbiota intestinal.

“Els polifeonoles no són més que compostos que estan en la dieta i que no són digeribles, però que quan arriben a estar en contacte amb la nostra microbiota intestinal són capaços de crear metabòlits que produeixen beneficis per a la salut”, ha indicat.

La microbiota intestinal, ha afegit Moreno, funciona com un òrgan, capaç de comunicar-se amb la resta de l’organisme mitjançant aquests metabòlits, que arriben en part pels polifenols inclosos en la dieta, per aquest motiu tingui beneficis saludables per a la resta de l’organisme.

 

font:www.efe.com