ca

El desenvolupament d’Alzheimer es pot prevenir fent exercici més d’un cop per setmana: estudi

 

Fer exercici més d’un cop per setmana s’associa amb un menor risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer en pacients amb un deteriorament cognitiu lleu, segons suggereix una investigació publicada a la revista Alzheimer ‘s Research and Therapy.

El deteriorament cognitiu lleu és una condició que causa que les persones tinguin més problemes amb la memòria i el pensament del que és normal per a algú de la seva edat. Les persones amb deteriorament cognitiu lleu tenen un risc deu vegades major de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer que la població general.

Aquest equip d’investigadors, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Yonsei (Corea), va descobrir que, en comparació amb les persones amb deteriorament cognitiu lleu que no feien exercici, els que realitzaven una activitat física vigorosa o moderada durant al menys 10 minuts més d’un cop per setmana tenien un risc un 18 per cent menor de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer.

Entre aquells que es van exercitar més d’una vegada per setmana, les persones amb deteriorament cognitiu lleu que es van exercitar de tres a cinc vegades per setmana van tenir un 15 per cent menys de risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer que aquells que es van exercitar menys de tres a cinc vegades per setmana.

Aquells amb deteriorament cognitiu lleu que van començar a fer exercici després del seu diagnòstic van tenir un risc 11 per cent menor de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer que les persones que no van fer cap tipus d’exercici. Deixar de fer exercici després de ser diagnosticat amb un deteriorament cognitiu lleu es va associar amb el mateix risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer que no fer exercici abans o després de la diagnosi.

“Les nostres troballes indiquen que l’activitat física regular pot protegir contra la conversió d’un deteriorament cognitiu lleu en la malaltia d’Alzheimer. Suggerim que es recomani l’exercici regular als pacients amb deteriorament cognitiu lleu. Fins i tot si una persona amb un deteriorament cognitiu lleu no s’exercitava regularment abans del seu diagnòstic, els nostres resultats suggereixen que començar a exercitar-regularment després de la diagnosi podria reduir significativament el seu risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer “, explica una de les autores, Hanna Cho .

Els autors van utilitzar dades de registres de salut electrònics de persones diagnosticades amb deteriorament cognitiu lleu de la cohort de el Servei Nacional d’Assegurança de Salut de Corea de 2009 a 2015. L’edat mitjana dels participants era entre 64 i 69 anys. L’activitat física es va mesurar mitjançant un qüestionari que preguntava als participants quant havien exercit en els set dies anteriors.

Dels 247.000 149 participants inclosos en l’estudi, 99 mil 873 (40 per cent) no es van exercitar regularment, 45 mil 598 (18 per cent) van començar a exercitar-se després de ser diagnosticats amb deteriorament cognitiu lleu, 45 mil 014 (18 per cent) van deixar d’exercitar després de la diagnosi i 56 mil 664 (23 per cent) es van exercitar més d’un cop per setmana abans i després de la diagnosi. A la fi de el període de seguiment, el 8.7 per cent dels que no feien exercici van ser diagnosticats amb la malaltia d’Alzheimer, en comparació del 4.8 per cent dels que feien exercici més d’un cop per setmana. Dels que van començar a fer exercici després de la diagnosi, el 6.3 per cent va desenvolupar Alzheimer, comparat amb el 7.7 per cent dels que van deixar de fer-ho després de la diagnosi.

Atesa d’aquest resultat, els autors suggereixen que l’exercici regular pot augmentar la producció de molècules que donen suport al creixement i la supervivència de les neurones o augmentar el flux sanguini a el cervell, el que podria prevenir una reducció del volum cerebral que sovint es s’associa amb la demència.

 

 

(Europa Press).-

El desarrollo de Alzheimer se puede prevenir haciendo ejercicio más de una vez por semana: estudio

traduït al català via google translator