ca

El desequilibri dels bacteris de les genives es relaciona amb el biomarcador de la malaltia d’Alzheimer

 

Els adults grans amb més bacteris nocius que sanes en les seves genives són més propensos a tenir evidència de beta amiloide, un biomarcador clau per a la malaltia d’Alzheimer, si líquid cefaloraquidi (LCR), segons una nova investigació de la Facultat d’Odontologia de la Universitat de Nova York i Weill Cornell Medicine. No obstant això, aquest desequilibri en els bacteris orals no es va associar amb un altre biomarcador de l’Alzheimer anomenat tau.

L’estudi, publicat a la revista ‘Alzheimer’ s & Dementia: Diagnosi, Assessment & Disease Monitoring ‘, se suma a la creixent evidència d’una connexió entre la malaltia periodontal (malaltia de les genives) i l’Alzheimer.

La malaltia periodontal, que afecta el 70 per cent dels adults de 65 anys o més, es caracteritza per una inflamació crònica i sistèmica, amb bosses entre les dents i les genives que s’engrandeixen i alberguen bacteris.

“Fins on sabem, aquest és el primer estudi que mostra una associació entre la comunitat bacteriana desequilibrada que es troba sota la línia de les genives i un biomarcador de l’LCR de la malaltia d’Alzheimer en adults majors cognitivament normals”, destaca Angela Kamer, professora associada de periodòncia i odontologia d’implants a la Facultat d’Odontologia de la Universitat de Nova York i autora principal de l’estudi.

Segons recorda, “la boca alberga tant bacteris nocius que promouen la inflamació com bacteris sanes i protectores. Vam descobrir que tenir evidència d’amiloide cerebral s’associava amb un augment dels bacteris nocives i una disminució de les beneficioses”.

La malaltia d’Alzheimer es caracteritza per la presència de dues proteïnes distintives en el cervell: la beta amiloide, que s’agrupa per formar plaques i es creu que és la primera proteïna que es diposita en el cervell quan es desenvolupa l’Alzheimer, i la tau , que s’acumula en les cèl·lules nervioses i forma cabdells.

“Els mecanismes pels quals els nivells d’amiloide cerebral s’acumulen i s’associen a la patologia de l’Alzheimer són complexos i només es coneixen parcialment. Aquest estudi reforça la idea que les malalties proinflamatòries interrompen l’eliminació d’amiloide de el cervell, ja que la retenció d’amiloide en el cervell pot estimar a partir dels nivells de l’LCR –afirma l’autora principal de l’estudi, Mony J. de Leon, professora de neurociència en radiologia i directora de l’Brain Health Imaging Institute de Weill Cornell Medicine–. els canvis amiloides solen observar dècades abans que es detecti la patologia tau o els símptomes de la malaltia d’Alzheimer “.

Els investigadors van estudiar a 48 adults sans i cognitivament normals de 65 anys o més. Els participants es van sotmetre a exàmens orals per recollir mostres bacterianes de sota de la línia de les genives, i es va utilitzar la punció lumbar per obtenir LCR per tal de determinar els nivells de beta amiloide i tau.

Per estimar l’expressió cerebral de les proteïnes de l’Alzheimer, els investigadors van buscar en el LCR nivells més baixos de beta amiloide (que es tradueixen en majors nivells d’amiloide cerebral) i nivells més alts de tau (que reflecteixen majors acumulacions de cabdells cerebrals).

Analitzant l’ADN bacterià de les mostres preses sota la línia de les genives sota la direcció de l’microbiòleg de la Facultat d’Odontologia de la NYU Deepak Saxena, els investigadors van quantificar els bacteris conegudes per ser perjudicials per a la salut oral (per exemple, ‘Prevotella’ , ‘Porphyromonas’, ‘Fretibacterium’) i els bacteris favorables a la salut oral (per exemple, ‘Corynebacterium’, ‘Actinomyces’, ‘nocytophaga’).

Els resultats van mostrar que els individus amb un desequilibri en els bacteris, amb una proporció que afavoreix als bacteris nocives enfront de les saludables, tenien més probabilitats de tenir la signatura de l’Alzheimer de nivells reduïts d’amiloide en el LCR. Els investigadors plantegen la hipòtesi que, atès que els nivells elevats de bacteris saludables ajuden a mantenir l’equilibri bacterià i a disminuir la inflamació, poden ser protectors contra l’Alzheimer.

“Els nostres resultats mostren la importància de l’microbioma oral en general, no només de el paper dels bacteris ‘dolentes’, sinó també de les ‘bones’, a la modulació dels nivells d’amiloide -apunta Kamer–. Aquestes troballes suggereixen que múltiples bacteris orals estan implicades en l’expressió de les lesions amiloides “.

Els investigadors no van trobar una associació entre els bacteris de les genives i els nivells de tau en aquest estudi, de manera que es desconeix si les lesions de tau es desenvoluparan més tard o si els subjectes desenvoluparan els símptomes de l’Alzheimer.

Els investigadors tenen previst realitzar un estudi longitudinal i un assaig clínic per comprovar si la millora de la salut de les genives -mitjançant “neteges profundes” per eliminar els dipòsits de placa i tosca de sota de la línia de les genives

 

Europa Press