ca
Notícies

El fàrmac contra l’Alzheimer que “obre una nova era” en el tractament de la malaltia

“En un o dos anys podrem oferir tractaments que alenteixin la progressió de l’Alzheimer”

La revista científica JAMA ha publicat aquest dilluns els resultats d’un assaig de fase 3 amb el medicament donanemab, de la companyia farmacèutica Lilly, que mostren que alenteix el deteriorament cognitiu en un 35%, en comparació amb placebo en pacients amb nivells de tau al cervell de baixos a intermedis.

Donanemab és un anticòs monoclonal, com els altres dos nous fàrmacs contra l’Alzheimer, adducanumab (‘Aduhelm’) i lecanemab (‘Leqembi’). Aquests fàrmacs ataquen les plaques cerebrals formades per una proteïna anomenada amiloide. Alteren la funció cel·lular i provoquen la ràpida propagació d’una altra proteïna anomenada tau. Tant l’amiloide com la tau contribueixen al desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer.

En l’estudi, Donanemab va eliminar millor les plaques amiloides que ‘Aduhelm’ i ‘Leqembi’, i va reduir les concentracions de tau a la sang, però no en una zona clau del cervell. Aquests resultats són similars als obtinguts amb ‘Leqembi’, que va rebre l’aprovació als Estats Units a principis d’aquest mes.

En l’assaig amb donanemab, els pacients també van experimentar un 40% menys de risc de passar de deteriorament cognitiu lleu a demència lleu, o de demència lleu a moderada. De mitjana, la progressió de la malaltia es va alentir entre 4,4 i 7,5 mesos al llarg de 18 mesos.

Els pacients també van experimentar un 40% menys de risc de passar de deteriorament cognitiu lleu a demència lleu, o de demència lleu a moderada

Al maig, Lilly va anunciar que treballaria amb Estats Units i altres països a nivell global per “obtenir l’aprovació del fàrmac en el menor temps possible”. EUA ja va rebutjar al gener l’aprovació accelerada de donanemab a causa del nombre limitat de pacients que havien estat exposats al fàrmac durant almenys 12 mesos en un estudi clínic.

“Una nova era”

En un editorial que acompanya l’estudi a la revista JAMA, el director del Centre d’Investigació de la Malaltia d’Alzheimer de la Universitat de Califòrnia a San Francisco (Estats Units), Gil Rabinovici, ha destacat amb l’arribada d’aquest nou fàrmac contra l’Alzheimer s’evidencia que s’estan produint avenços en la lluita per frenar la malaltia.

No obstant això, puntualitza que aquests fàrmacs funcionen millor en les primeres fases de la malaltia i seran necessàries altres teràpies per ajudar les persones amb la malaltia avançada.

En qualsevol cas, considera que és “només el capítol inicial d’una nova era de teràpies moleculars per a la malaltia d’Alzheimer i altres trastorns neurodegeneratius relacionats”.

És només el capítol inicial d’una nova era de teràpies moleculars per a la malaltia d’Alzheimer i altres trastorns neurodegeneratius relacionats

Tot i que aquests resultats són alentidors, Rabinovici assenyala que encara és necessari una anàlisi en profunditat per comprendre com afecten aquestes troballes als resultats dels pacients. Per exemple, detalla que els pacients amb una malaltia més avançada a penes van mostrar beneficis en comparació amb els que van rebre placebo.

Igual que els altres dos nous fàrmacs contra l’Alzheimer, donanemab es va éixer a ARIA, anomalies en les imatges relacionades amb l’amiloide que poden incloure inflamació cerebral i microhemorràgies. Es van produir ARIA greus en el 3,7% dels pacients, incloses tres morts.

Els riscos van ser majors entre els pacients amb el gen APOE4, relacionat amb un major risc d’Alzheimer. Per això, segons Rabinovici, s’ha de recomanar la realització de proves genètiques abans del tractament amb anticossos monoclonals.

Tot i que en general l’ÀRIA s’ha tractat amb seguretat en els assajos clínics, Rabinovici ha instat a la cautela quan aquests fàrmacs s’introdueixin en la pràctica real. Per exemple, ha suggerit limitar l’accés als pacients amb ressonància magnètica (RM) normals abans del tractament, repetir les RM a intervals regulars i interrompre o suspendre el tractament quan es produeixi ARIA.

Atès l’elevat cost previst del donanemab i la gran demanda dels pacients, Rabinovici ha reblat que podria tenir sentit limitar la durada del tractament al temps necessari per eliminar les plaques amiloides del cervell. “Això podria millorar enormement la viabilitat del tractament per a pacients, clínics, asseguradores i sistemes sanitaris”, ha assegurat.

Podrien arribar “en un o dos anys”

D’altra banda, Liz Coulthard, professora associada de Neurologia de la Demència a la Universitat de Bristol (Regne Unit), ha defensat en declaracions a SMC que els resultats de l’estudi “són alentidors i signifiquen que en un o dos anys es podran oferir als pacients una sèrie de tractaments que alenteixen la progressió de la malaltia d’Alzheimer”.

Segons l’experta, el fàrmac sembla tenir “un benefici significatiu, almenys per a alguns pacients”. Tot i això, puntualitza que “encara no se sap si aquest benefici continuaria després de 18 mesos”.

En la mateixa línia, Ivan Koychev, investigador clínic principal i neuropsiquiatre de la Dementia Platform UK i de la Universitat d’Oxford (Regne Unit), ha assegurat que els resultats publicats aquest dilluns “afegeixen noves proves que les teràpies immunològiques que eliminen amb èxit les plaques amiloides s’associen a un modesta alentiment de la progressió de la malaltia d’Alzheimer”.

A futur, l’expert considera que la pròxima etapa consisteix a “esbrinar quins són els resultats a llarg termini dels qui han seguit la teràpia: encara no sabem quan interromprien el tractament els pacients en el món real”, ha ressaltat en declaracions a SMC.

 

Redacció HuffPost

El fàrmac contra l’Alzheimer que ‘obre una nova era’ en el tractament de la malaltia (huffingtonpost.es)