ca

El futbol, un desencadenant de records per frenar l’avanç de l’Alzhèimer.

 

El futbol forma part de l’imaginari col·lectiu de qualsevol persona i des de fa quatre anys el futbol és el protagonista d’un taller de reminiscència sobre futbol dedicat a frenar el deteriorament cognitiu provocat per malalties com l’Alzheimer.

La cita setmanal d’aquest divendres a la residència DomusVi Ca N’Amell de Premià de Mar (Barcelona) és especial per a la desena de participants, la majoria dones, d’aquest taller que dinamitza l’exjugador del Barcelona, ​​Jordi Gonzalvo.

Els visita una llegenda del futbol, ​​Carles Rexach, de tots conegut. Amb l’exfutbolista comparteixen anècdotes de la seva etapa com a futbolista i entrenador del Barça i interactuen amb ell sotmetent a preguntes que Rexach contesta amb la naturalitat que sempre l’ha caracteritzat.

“Les persones que som conegudes podem ajudar en molts àmbits de la vida. Fa poc vaig estar amb una persona malalta d’Alzheimer que no parla i després de parlar-durant una estona, em va entendre i es va posar a plorar. És una cosa que impacta i fa pensar “, va comentar Rexach després de la fotografia de rigor amb els malalts.

L’ara assessor del president del FC Barcelona, ​​Jordi Bartomeu, va recomanar a “la joventut” que passi per un d’aquests centres perquè sàpiga “el que és la vida”. Ell, i altres llegendes del futbol espanyol, han compartit moments emocionants en diferents comunitats.

Els participants en aquest taller tenen un grau de deteriorament cognitiu de grau 0-1 que provoca que els falli la memòria recent.

“A través del futbol activen la memòria recent i l’antiga. Les imatges de jugadors del passat els ajuda a recordar coses de la seva infància, la seva joventut i la seva maduresa”, explica Jordi Gonzalvo.

El futbol és moltes vegades el desencadenant d’un record que permet als dinamitzadors “ficar-nos en la seva vida i activar els seus records. De vegades recorden més a un jugador de futbol que no a un membre de la seva família”, explica Gonzalvo.

La idea d’aquests tallers va néixer a Escòcia gràcies a la col·laboració del museu escocès de futbol Hampden Park i l’associació Alzheimer Scotland ia Espanya la va recollir la Federació d’Associacions de Futbolistes Veterans (FEAFV).

L’Agrupació Barça Jugadors l’està duent a terme en diferents residències d’avis de Catalunya a través d’un equip liderat per Jordi Gonzalvo en el qual també participen exfutbolistes com Javi Delgado, Esther Torrecilla, Jordi López Felpeto i Xavi Guzmán al costat d’especialistes de cada centre.

Al llarg de dues hores, els exfutbolistes utilitzen costat de professionals de la residència jocs, fotografies, vídeos, himnes o objectes com samarretes, botes o pilotes, d’abans i d’ara, amb la finalitat de recuperar els records.

Les activitats també ajuden els participants a augmentar la seva autoestima, ja que els fa sentir-se protagonistes, i a socialitzar ja que creen una relació amb els altres residents que participen al taller.

 

font:EFE