ca

El peix zebra podria ser clau en estudis per curar l’Alzheimer.

 

A diferència de l’ésser humà, el peix zebra té capacitats regeneratives excel·lents: si les cèl·lules cerebrals es perden a causa d’una malaltia o lesió, fàcilment tornaran a créixer a partir de les anomenades cèl·lules progenitores.

Amb mètodes sofisticats, investigadors del Centre Alemany per a Malalties Neurodegeneratives (DZNE, per les sigles en anglès) i la Universitat Tècnica de Dresden (TUD), Alemanya, ara han caracteritzat aquestes cèl·lules progenitores amb gran detall i van determinar que consisteixen en vuit subpoblacions diferents.

En un model de peix d’acumulació d’amiloide (un segell distintiu de la malaltia d’Alzheimer), només algunes d’aquestes poblacions van augmentar la proliferació per restaurar les cèl·lules perdudes, segons els resultats d’aquesta investigació, que es publica a ‘Cell Reports’ i recollit el divendres per Europa Press.

La caracterització de les bases moleculars de les capacitats proliferativas d’aquests progenitors ajudarà a identificar noves molècules diana candidates per al tractament de la malaltia d’Alzheimer en humans.

“Gran part de la investigació sobre l’Alzheimer s’ha centrat en tractar d’evitar que les neurones morin (…) Veiem un enfocament alternatiu en intentar induir la regeneració de cèl·lules perdudes”, afirma l’autor principal de l’estudi, Caghan Kizil.

Aquesta és una tasca desafiant, ja que les propietats regeneratives del cervell humà són bastant limitades. Hi ha algunes cèl·lules mare neurals en els cervells adults que produeixen noves cèl·lules, però només resideixen en dues regions restringides i donen lloc a només una petita varietat de neurones. El peix zebra, per contra, pot regenerar fàcilment el teixit cerebral perdut.

 

 

Font:www.hispantv.com