ca

El projecte EPAD obre sis nous llocs d’estudi.

 

El Consorci Europeu de Prevenció de la Demència de l’Alzheimer (EPAD) està reclutant participants per al seu estudi a sis nous llocs, amb un total de deu centres en sis països europeus.

La gent de França, els Països Baixos, espanya, Suècia, Suïssa i el Regne Unit poden participar ara en l’estudi, que té com a objectiu desenvolupar proves per identificar signes precoços de malaltia d’Alzheimer que puguin indicar quan una persona està en risc de demència abans que apareguin els símptomes.

Els investigadors desenvolupen una cohort d’estudiants a escala europea, basant-se en informació dels estudis ja existents, registres de pacients i altres estudis europeus que han identificat possibles participants.

L’estudi a escala europea té com a objectiu contractar milers de persones, de les quals moltes poden ser seleccionades per participar en assajos que serviran per provar nous tractaments per a la prevenció de la demència d’Alzheimer. Els voluntaris proporcionaran mostres per a l’anàlisi genètica i seran sotmeses a proves per avaluar les seves habilitats de pensament. Les imatges detallades dels seus cervells es capturaran mitjançant imatges de ressonància magnètica.

L’estudi de cohort longitudinal EPAD va començar el seu reclutament al maig de 2016, amb el primer centre a Edimburg (Regne Unit). Tres llocs es van inaugurar més tard el mateix el 2016, a Amsterdam (Països Baixos), Barcelona (Catalunya) i Tolosa (França). Un sis centres addicionals ara recluten voluntaris a Ginebra (Suïssa), Lille (França), Montpeller (França), Nantes (França), Sant Sebastià (Espanya) i Estocolm (Suècia).

 

El projecte EPAD

El seu objectiu final és desenvolupar nous medicaments i intervencions que evitin o retardin l’aparició de la demència d’Alzheimer. Per obtenir més informació sobre la iniciativa EPAD i mantenir-se actualitzat amb el nostre progrés, seguiu @IMI_EPAD a Twitter i visiteu http://ep-ad.org/

 

El projecte EPAD aborda la problemàtica de l’Alzheimer de diverses maneres. En primer lloc, es basarà en registres nacionals i regionals existents de persones amb risc de desenvolupar demència d’Alzheimer per crear un registre EPAD únic i paneuropeu d’unes 24.000 persones. D’aquests, es convidarà a les 6 000 que es consideren el major risc de la demència d’Alzheimer per unir-se a una cohort d’EPAD d’assumptes de risc. Aquest grup passarà  proves estandarditzades i serà objecte de seguiment. Finalment, el projecte seleccionarà al voltant de 1 500 persones d’aquesta cohort EPAD per participar en assaigs clínics “adaptatius” de fàrmacs inicials destinats a prevenir la demència d’Alzheimer.

 

Triar assaigs adaptatius per a la prevenció d’Alzheimer

En els assaigs clínics tradicionals, la meitat de les persones que participen en el procés reben la droga sota investigació, i la meitat reben un placebo. Poden durar anys i costar molts diners. En els assaigs clínics adaptatius, diversos fàrmacs candidats es comparen simultàniament entre si i amb un placebo, el que significa que una major proporció de pacients es beneficien d’un tractament potencialment actiu. A més, en un assaig adaptatiu, els investigadors poden adaptar el disseny del procés en resposta als resultats emergents. Per exemple, si un medicament candidat sembla ser especialment eficaç en només determinats grups de persones, es pot donar preferència a aquestes persones per tal de confirmar la troballa. De la mateixa manera, es poden afegir nous fàrmacs candidats a la prova i es poden eliminar medicaments que resulten ineficaços. A més, els assajos adaptatius permeten als investigadors provar fàrmacs individuals i combinacions de diferents medicaments.

Aquest innovador disseny d’estudi ja ha demostrat ser efectiu per a la prova de nous tractaments per al càncer de mama. El projecte EPAD és pioner en aquest enfocament en la malaltia d’Alzheimer. Mitjançant l’adopció d’aquest enfocament, el projecte espera poder identificar medicaments ineficaces abans en el desenvolupament de fàrmacs i evitar errors en assaigs més avançats (Fase III). En establir una cohort de pacients disposats a entrar en proves i crear una xarxa paneuropea de llocs de prova, EPAD també farà que els assajos clínics siguin més eficients.

Els pacients estan ben representats en el projecte; D’aquesta manera, el projecte respondrà a les necessitats de les persones amb demència i les seves famílies.

El projecte EPAD no funciona en solitari. Juntament amb els projectes EMIF-AD i AETIONOMY de l’IMI, forma la plataforma IMI Alzheimer. També està treballant de prop amb altres iniciatives similars a tot el món, inclosa la Plataforma Global Alzheimer basada als Estats Units.

A més, totes les dades recollides a partir de la cohort i l’assaig EPAD es posaran a disposició pública per a l’anàlisi per ajudar els investigadors a millorar la seva comprensió de la fase precoç i premodera de la malaltia d’Alzheimer.

En definitiva, l’esperança és que aquest projecte revitalitzi el desenvolupament dels tractaments per a una de les malalties més desafiants que afronten les nostres societats envellides.

 

 

Fonts: http://ep-ad.org/ i http://www.alzheimer-europe.org. Trraducció de l’anglès al català/castellà: X. R.