ca
Notícies

El sedentarisme afavoreix la demència.

Una nova investigació de la Universitat d’Arizona ha revelat que els adults de 60 anys o més que passen moltes hores en conductes sedentàries, tenen més probabilitats de desenvolupar demència. Quines són les activitats físiques que ajuden a contrarestar el risc

La demència és un grup de símptomes i està causada per diferents malalties que danyen el cervell, explica la Societat d’Alzheimer de Regne Unit. Els símptomes inclouen: pèrdua de memòria; confusió i necessitat d’ajuda amb les tasques diàriesproblemes amb el llenguatge i la comprensió canvis en el comportament.

Recentment, una nova investigació de la Universitat d’Arizona ha revelat que els adults de 60 anys o més que passen més temps en conductes sedentàries, com seure mentre miren televisió o condueixen, poden tenir un major risc de desenvolupar demència.

El nou estudi de la Universitat d’Arizona, publicat a la revista JAMA va realitzar un estudi retrospectiu de dades recopilades prospectivament del Biobanc del Regne Unit que va incloure 49.841 adults de 60 anys o més sense diagnòstic de demència en el moment d’usar l’acceleròmetre de canell i que vivien a Anglaterra, Escòcia o Gal·les. El seguiment va començar en el moment d’usar l’acceleròmetre (febrer de 2013 a desembre de 2015) i va continuar fins al setembre de 2021 a Anglaterra, juliol de 2021 a Escòcia i febrer de 2018 a Gal·les.

Gene Alexander, professor de psicologia i psiquiatria de la Universitat d’Arizona, va dir: “Ens va sorprendre descobrir que el risc de demència comença a augmentar ràpidament després de 10 hores de sedentarisme cada dia, de forma independent de com s’hagi acumulat el temps d’inactivitat”.

“Això suggereix que és el temps total de sedentarisme el que va impulsar la relació entre la inactivitat i el risc de demència. Però, el que és més important, els nivells més baixos de comportament sedentari, fins al voltant de 10 hores, no es van associar amb un major risc”, va dir Alexander.

Com reduir el risc de demència amb activitat física

Si bé aquest estudi es refereix a adults grans, adquirir l’ hàbit d’ exercitar-se és beneficiós a totes les edats. Segons la Societat d’Alzheimer, l’exercici regular pot disminuir el risc de desenvolupar demència en aproximadament un 28%. En el cas de la malaltia d’Alzheimer, el risc es redueix en un 45%.

“L’exercici físic no significa simplement practicar un esport o córrer. També pot incloure una activitat diària com caminar a pas lleuger, netejar o treballar al jardí“, destaca la societat.

Un estudi fins i tot va trobar que les tasques físiques diàries com cuinar i rentar els plats poden reduir el risc de malaltia d’Alzheimer.

Un altre estudi del 2022 publicat a Alzheimer’s & Dementia va determinar que els adults grans que romanen actius tenen nivells més alts de proteïnes cerebrals que milloren les connexions entre les neurones, cosa que al seu torn millora la seva memòria i estimula la cognició. Aquest efecte protector es va observar en totes les persones, fins i tot en les que mostraven senyals de demència.

Un motiu podria ser que l’activitat física promou la salut de les sinapsis, els petits espais que separen les neurones i els permeten comunicar-se. “Allà és on realment es produeix la màgia pel que fa a la cognició”, va explicar la coautora de l’estudi Kaitlin Casaletto, professora adjunta de Neuropsicologia al Centre de Memòria i Envelliment de la Universitat de Califòrnia a San Francisco.

L’ activitat física també pot afavorir la memòria i el pensament indirectament en millorar l’ estat d’ ànim i el son, en reduir l’ estrès i l’ ansietat. Els problemes en aquestes àrees freqüentment causen o contribueixen al deteriorament cognitiu.

Exercicis que fan bé al cervell

1. Activitat aeròbica regular: incrementa el flux de sang al cervell i també augmenta la mida de l’hipocamp, la part del cervell que participa en la memòria verbal i l’aprenentatge. Un estudi del 2017 publicat a The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences va trobar un vincle entre la poca activitat física i el risc de demència.

Els adults grans han de tenir com a objectiu realitzar almenys 150 minuts a la setmana d’ activitat d’ intensitat moderada. Entre les activitats aeròbiques es troben: caminada, trot, córrer, rem, caminar en bicicleta, esquiar, etc.

2. Entrenament de resistència: ja sigui amb peses o exercicis del gimnàs tots dos exerciten els circuits neurals del cervell, segons un estudi publicat a la revista Neuro Image Clinical

3. Ioga. Un estudi d’Universitat de Califòrnia (UCLA) va trobar que millora la memòria verbal (l’habilitat de recordar llistes de paraules) i espacial (l’habilitat de trobar i recordar llocs).

4. Taichí: pot ajudar a millorar el raonament, la planificació, la resolució de problemes i la memòria en els adults grans que no presenten signes de deteriorament cognitiu important. Les persones amb deteriorament cognitiu lleu a causa de la demència també van experimentar una millora en la capacitat cognitiva, segons investigacions patrocinades pel National Center for Complementary and Integrative Health

5. Ball. Un estudi de referència que va dur a terme el New England Journal of Medicine va realitzar el seguiment d’adults majors durant més de 20 anys i va trobar que ballar regularment va reduir el risc de demència en un 76%, el doble de la reducció associada amb la lectura.