ca

El sorprenent factor que augmenta el risc de patir alzhèimer.

 

A part de la teva composició genètica, poques coses estan definitivament vinculades a la malaltia d’Alzheimer i altres afeccions degeneratives del cervell. A diferència de les del cor, que es veuen afectades per comportaments com la dieta, l’exercici o el tabaquisme, la ciència no ha documentat molts factors de risc que facin que aquest òrgan sigui més vulnerable a la demència, encara que hi hagi indicis que coses com l’activitat física o els jocs de memòria podrien ajudar a protegir contra el deteriorament cognitiu.

Però en un estudi publicat a la revista ‘Neurology’, els investigadors dirigits per la doctora Zoe Arvanitakis, directora mèdica de Rush Memory Clinic a Rush Alzheimer ‘s Disease Center, van descobrir evidències com que la pressió arterial pot ser una d’aquestes causes de risc.

 

És una confirmació

Estudis previs han indicat que la pressió arterial alta és una possible causa per patir demència, inclosa la malaltia d’Alzheimer, però hi ha poques investigacions que explorin com aquesta, especialment entre la gent gran, afecta els teixits del cervell. En l’estudi, Arvanitakis i els seus companys van mesurar la pressió arterial de gairebé 1.300 persones d’entre 59 i 102 anys i les van revisar fins que van morir, una mitjana de vuit anys després d’inscriure.

Els científics van realitzar autòpsies en el cervell per documentar la presència de lesions cerebrals, inclosos els signes d’Alzheimer, que es caracteritza per la presència de plaques de proteïnes conegudes com amiloide i embulls de fibril·les nervioses mortes conegudes com tau. 

 

Cuida la teva tensió

La hipertensió és una assassina silenciosa. És un dels principals factors de risc cardiovascular que pateix més del 40% de la població adulta espanyola i de la qual una tercera part ho desconeix. Les malalties hipertensives són les que més han augmentat en els últims deu anys, doblant el nombre de defuncions a causa d’aquesta causa, ja que, mentre en 2004 representaven el 5% de les morts cardiovasculars, ara són ja el 10%, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Segons dades de la World Hypertension League, 1.500 milions de persones la pateix a tot el món i 11 milions les que ho pateixen a casa nostra. L’Associació Nord-americana del Cor diu que la ideal hauria de ser de 120/80 mmHg o menys. Durant la investigació, la mitjana va ser d’aproximadament de 134/71 mmHg, considerada prehipertensiva.

Les persones amb nivells més alts durant el període d’estudi van tendir a tenir més lesions cerebrals, conegudes com infarts, que són àrees del teixit cerebral mort que han perdut el seu subministrament de sang. Aquests poden provocar accidents cerebrovasculars, encara que molts no es detecten. També van mostrar més cabdells tau, encara que no hi va haver diferències significatives en l’altra característica d’aquesta malaltia, les plaques amiloides.

De fet, un augment en la pressió sistòlica (el nombre de pressió arterial màxima) de 134 mmHg a 147 mmHg es va relacionar amb una probabilitat 46% més gran de tenir un o més infarts cerebrals, encara que es necessita investigar més. “Creiem que és plausible biològicament que la hipertensió pugui causar infarts cerebrals en etapes més avançades”, afirma Arvanitakis. 

 

Més investigacions

L’estudi proporciona més evidències que la pressió arterial pot ser un dels molts factors que contribueixen a l’envelliment dels processos cerebrals, incloent-hi la formació de lesions i característiques distintives de malalties com l’alzhèimer. Arvanitakis assegura que juntament amb el seu equip planegen continuar analitzant les dades dels participants per comprendre millor com la hipertensió afecta el cervell, incloent, per exemple, si aquells que la van reduir durant la investigació van poder reduir la formació d’infarts.

La majoria dels participants prenien medicaments per mantenir la seva pressió arterial sota control, però les lectures més altes, encara que no eren excessives, es van associar amb més lesions. “Estem parlant de la pressió mitjana, no alta i del que pot fer a aquest òrgan”.

Fins que s’estudiï més, Arvanitakis diu que els resultats haurien encoratjar les persones a concentrar-se en mantenir la pressió sanguínia saludable no només per al seu cor, sinó també per a la salut del cervell.

 

 

Font: www.elconfidencial.com // Traducció al català: X. R: