ca

“El tancament dels centres no elimina el risc de contagis, però sí que suposa un 100% de perjudicis greus en malalts d’alzheimer i els seus familiars”

02/11/2020

La Federació Valenciana de Familiars de Malalts d’Alzheimer (FEVAFA) alça la veu de manera pública i denuncia la “extremadament greu situació a la qual s’enfronten els nostres usuaris i els seus familiars davant l’imminent tancament de centres i unitats de respir”.

Des FEVAFA lamenten que “tot sembla indicar que ens veiem abocats a una situació molt similar a la que es va viure el passat mes de març, que va significar una enorme catàstrofe per a malalts i familiars i que esperàvem no tornar a viure”.

Aquesta Federació denuncia “les fatídiques conseqüències que el tancament de centres estava tenint en els malalts d’alzheimer i les seves famílies; ara, de la mateixa manera, ens veiem obligats a tornar a incidir en què un nou tancament podria ser fatal “.

Els afectats creuen fermament que aquest nou tancament de centres i unitats de respir produirà una acceleració de la malaltia (com ja es va comprovar durant el confinament), una desestructuració familiar entre malalts i els seus familiars (que hauran de convertir en cuidadors), un trencament radical amb les rutines dels malalts (que són fonamentals per a la seva orientació durant el dia a dia i que portarà amb si una major agressivitat i un major descontrol emocional).

Per contra, els centres proporcionen un entorn adequat i segur, on els malalts reben aquestes teràpies tan necessàries per a ells, esplaiant a el mateix temps la càrrega als seus familiars.

Per FEVAFA, el tancament dels centres de dia i unitats de respir és, per tant, “una mal notícia i una catàstrofe per a malalts i familiars”, pel que creuen que “decisions com aquesta haurien, al menys, consultar amb totes les parts perjudicades, els malalts, els familiars i els treballadors dels mateixos centres “.

A la Federació creuen que en aquests moments en què no hi ha un confinament total, amb comerços, hostaleria i col·legis oberts, “el tancament dels centres no implica l’eliminació a el 100% dels riscos de contagi, però si, per contra, un 100% de perjudicis greus en malalts i familiars “.

FEVAFA es troba a el límit pel que fa al relatat i vol denunciar aquesta situació, instant a les administracions públiques a que rectifiquin en les seves resolucions i recomanacions successives, evitant o retardant a l’màxim el tancament de centres i unitats de respir.

 

IÑAKI LÓPEZ 

 

 https://www.elperiodic.com/cierre-centros-elimina-riesgo-contagios-pero-supone-perjuicios-graves-enfermos-alzheimer-familiares_710347