ca

El te verd seria clau en la prevenció de l’Alzhèimer.

 

Diversos estudis ja han vinculat el consum de te verd amb un risc reduït de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer, però els mecanismes subjacents a aquest vincle no estaven clars. Ara, una investigació liderada pel departament de química i biologia química de la Universitat de McMaster (Canadà) revela com: a través d’un compost del te verd que altera la formació de plaques tòxiques que contribueixen a la malaltia.

L’Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa progressiva caracteritzada per una disminució de la memòria i funcionament cognitiu general, afecta gairebé 50 milions de persones a tot el planeta i s’estima que per al 2050 podrien ser més de 130 milions de persones.

Les causes exactes d’aquesta malaltia no estan clares, però es creu que el beta-amiloide juga un paper principal, ja que aquesta enganxosa proteïna pot agrupar-se, formant plaques que interrompen la comunicació entre les neurones.

Els investigadors van trobar que el gal·lat de epigalocatequina (EGCG), un polifenol del te verd, atura la formació de plaques beta-amiloide – un segell distintiu de la malaltia d’Alzheimer-en interferir amb la funció dels oligòmers (proteïnes compostes de més de una cadena polipeptídica) beta-amiloide.

 

El poder de EGCG

L’estudi, publicat a la revista Journal of the American Chemical Society, fa llum sobre com EGCG podria ajudar a prevenir la formació de placa beta-amiloide, apropant-nos a les estratègies de prevenció tan necessàries per a la malaltia d’Alzheimer.

Els investigadors van arribar a les seves conclusions mitjançant l’ús de ressonància magnètica nuclear per obtenir una visió en profunditat de com aquest polifenol del te verd (EGCG) podria afectar la formació de plaques beta-amiloides. Els científics van descobrir que que EGCG “remodela” els oligòmers beta-amiloides -que pot unir-se i formar plaques tòxiques beta-amiloide-, el que els impedeix crear aquestes plaques nocives.

“A nivell molecular, creiem que EGCG cobreix oligòmers tòxics i canvia la seva capacitat per créixer i interactuar amb cèl·lules sanes”, explica Giuseppe Melacini, líder de l’estudi.

Aquestes troballes no només donen suport a estudis previs que suggereixen que el polifenol EGCG pot ajudar a prevenir la formació de placa beta-amiloide, sinó també aclareixen els mecanismes subjacents a aquesta associació.

Sobre la base de les seves troballes, els investigadors suggereixen que els extractes de te verd podrien usar-se en la prevenció de la malaltia d’Alzheimer:

“Tots sabem que actualment no hi ha cura per a la malaltia d’Alzheimer una vegada que sorgeixen els símptomes, pel que la nostra millor esperança és la intervenció primerenca. Això podria significar utilitzar extractes de te verd o els seus derivats des del principi, diguem de 15 a 25 anys abans que apareguin símptomes “, comenta Melacini.

Els autors assenyalen, però, que és difícil administrar el polifenol EGCG directament al cervell, de manera que la recerca futura ha de tractar sobre trobar maneres de modificar aquest compost i superar aquest problema. Sigui com sigui, és una gran notícia.

 

font: www.muyinteresante.es