ca

El virus de l’herpes pot provocar l’alzhèimer?

 

Una nova investigació suggereix que el virus de l’herpes pot tenir un paper important en el desenvolupament d’Alzheimer. A Mèxic hi ha un aproximat de 900 mil persones amb algun tipus de demència, com la malaltia d’Alzheimer, però per a l’any 2050 seran més de 6,5 milions, estima la Institució d’Assistència Privada (IAP) Alzheimer Mèxic.

L’estudi, publicat a la revista Frontiers in Aging Neuroscience, suggereix que els medicaments antivirals redueixen dràsticament el risc de demència senil en pacients amb infeccions greus per herpes.

Els investigadors van recopilar informació observacional de tres estudis diferents de més de vuit mil persones majors de 50 anys, als quals se’ls va diagnosticar fa poc el virus de l’herpes simple 1 (més conegut com la causa de l’herpes labial) o el virus de l’herpes simple 2 , que generalment condueix a herpes genital.

Quan l’estudi es va aparellar amb un grup de control de 25 mil persones sense la infecció per herpes, i després de 10 anys d’investigació en els dos grups, els experts van trobar que aquells en el grup HSV1 / HSV2 eren 2,5 vegades més propensos a desenvolupar demència que els del grup control. Però l’efecte principal es va observar en aquells amb HSV1 en lloc de HSV2.

Per la seva banda, l’autora de la investigació. Ruth Itzhaki, que ha dedicat més de 25 anys a l’estudi de l’Alzheimer, va comentar:

“ELS SORPRENENTS RESULTATS INCLOUEN EVIDÈNCIA QUE EL RISC DE DEMÈNCIA SENIL ÉS MOLT GRAN A AQUELLS QUE ESTAN INFECTATS AMB HSV, I QUE EL TRACTAMENT ANTIVIRAL ANTI-HERPES CAUSA UNA DISMINUCIÓ DRAMÀTICA EN EL NOMBRE DE SUBJECTES GREUMENT AFECTATS PER HSV1 QUE DESPRÉS DESENVOLUPEN DEMÈNCIA” .

 

El dany que provoca l’herpes simple

L’herpes simple tipus 1 (HSV1), o herpes labial infecta la majoria de les persones en la infància i després roman latent en el sistema nerviós perifèric (la part del sistema nerviós que no és el cervell i la medul·la espinal). Ocasionalment, si una persona està estressada, el virus s’activa i, en algunes persones, causa l’herpes labial.

La majoria de les persones s’infecten amb Herpes Simplex Virus 1 (HSV1) quan arriben a la vellesa. Però què passa amb les neurones infectades en el nostre cervell durant aquesta reactivació?

Itzhaki ha demostrat anteriorment que les úlceres bucals es produeixen amb més freqüència en els portadors de APOE-ε4, una variant genètica que confereix un major risc d’Alzheimer.

“El HSV1 podria representar el 50% o més dels casos de malaltia d’Alzheimer – va explicar Itzhaki -. La nostra teoria és que en els portadors de APOE-ε4, la reactivació és més freqüent o més nociva en les cèl·lules cerebrals infectades amb HSV1 que, com a resultat, acumulen danys que culminen en el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer “. 

 

Nous tractaments?

Les dades suggereixen que els agents antivirals podrien usar-se per tractar la malaltia d’Alzheimer, aquests eviten que es formin nous virus, el que limita el dany viral.

En un estudi anterior, els investigadors van trobar que un medicament antiviral anti-herpes, aciclovir, bloqueja la replicació de l’ADN de HSV1 i redueix els nivells de beta-amiloide i tau causats per la infecció de cultius de cèl·lules amb HSV1.

És important tenir en compte que tots els estudis, inclòs el el de Ruth Itzhaki, només mostren una associació entre el virus de l’herpes i la malaltia d’Alzheimer.

La prevenció reeixida de la malaltia d’Alzheimer mitjançant l’ús d’agents específics contra l’herpes s’ha demostrat en un estudi de població a gran escala a Taiwan.

 

SÍMPTOMES DE L’HSV1

Normalment el virus de l’herpes es contrau durant la infància, en general sense que ens assabentem. El virus roman latent en l’organisme fins que es desencadena el brot per determinats factors:

 • L’exposició al sol
 • el fred
 • la menstruació
 • les hormones
 • la febre
 • Un refredat o la grip
 • el cansament
 • Un sistema immunitari debilitat

La infecció per aquest virus sol ser asimptomàtica o produeix manifestacions lleus que passen desapercebudes. Algunes persones poden desenvolupar úlceres en el moment d’entrar en contacte amb el virus, mentre que altres no presenten signes.

Quan aquests símptomes es fan visibles, s’observen vesícules o úlceres a la boca i en les regions adjacents. Aquestes solen denominar-se “febres” i, abans de la seva aparició, les persones infectades senten una sensació de formigueig, picor o coïssor a la zona.

És freqüent que, després d’una primera infecció, aquestes úlceres reapareguin periòdicament, però això varia d’una persona a una altra.

Altres possibles símptomes que poden aparèixer abans que siguin visibles les butllofes són:

 • Mal de coll i dificultats a l’empassar.
 • Febre.
 • Inflamació dels ganglis limfàtics.

 

font:https://www.muyinteresante.com.mx