ca

Els 6 primers símptomes de l’Alzheimer i com pots detectar-los.

 

Sospito que ja ho has escoltat, però millor t’ho explico: l’Alzheimer, tal com el coneixes, comença molt abans siguin evidents els símptomes per als que envolten el malalt.

De fet, és possible que la persona amb Alzheimer hagi passat alguns anys queixant-se de la seva mala memòria sense que els altres veiessin res de què preocupar-se. I després (entre 2 i 3 anys abans del diagnòstic) succeeix el contrari: el malalt nega els seus problemes que ja per a la família comencen a ser evidents.

S’ha trobat que alguns canvis biològics relacionats amb la malaltia comencen a ocórrer fins a 20 anys abans del diagnòstic.

I saps quan els tests cognitius, aquests que es fan amb llapis i paper, comencen a reflectir diferències entre les persones sanes i aquelles que acabaran rebent un diagnòstic d’Alzheimer?

Doncs segons un estudi que va seguir a centenars de malalts durant 14 anys els primers canvis es detecten 12 anys abans del diagnòstic.

I no estem parlant de grans canvis, sinó canvis subtils, tot just detectables en proves especialitzades amb alta sensibilitat.

Vols saber quines són aquestes primers senyals de l’Alzheimer? Segueix llegint, que ara t’ho explico. 

 

ELS PRIMERS SÍMPTOMES DE L’ALZHEIMER QUE ES PODEN DETECTAR

Per parlar dels primers símptomes de l’Alzheimer ens hem basat en dues investigacions molt citades sobre aquest tema.

La primera, de l’any 2005, va realitzar un meta-anàlisi de 47 estudis previs que buscaven descriure els primers símptomes de l’Alzheimer, aquests que es manifesten en la fase preclínica de la malaltia.

I aquestes primers senyals de l’Alzheimer van ser: 

 

Dèficits en la memòria episòdica

Vas ser la setmana passada al metge? Quan va ser l’última vegada que vas parlar amb el teu germà? Qui va estar en l’últim sopar familiar, què van sopar, on?

Totes aquestes preguntes estan activant la teva memòria episòdica, que es refereix a l’habilitat d’emmagatzemar i recuperar informació sobre esdeveniments concrets de la nostra vida, emmarcats en un espai i un lloc.

És comú que els familiars d’una persona amb Alzheimer refereixin que les primeres “coses rares” que van notar va ser que el malalt s’oblidava d’esdeveniments recents. Per exemple, que havia parlat amb la seva filla just el dia anterior.

 

Problemes en el funcionament executiu

A la vida quotidiana aquests dèficits poden manifestar-se en problemes per realitzar activitats que abans eren quotidianes. En la fase preclínica d’Alzheimer els dèficits en la funció executiva, són habitualment justificats com a part d’un envelliment normal.

La persona ja no és capaç de realitzar tantes coses alhora, fins i tot se sent atabalada per activitats que abans li eren molt familiars. Els altres gairebé no notaran canvis, però l’afectat sap que fer determinades activitats ja li suposa més esforç. 

 

Velocitat perceptual

Aquesta és una habilitat una mica difícil de mostrar de manera pura en la vida quotidiana i que s’avalua mitjançant tasques molt específiques en els tests cognitius. Una activitat clàssica és determinar quines figures són iguals entre les presentades. El temps per a realitzar la tasca és limitat.

A les persones que en el futur desenvoluparan demència causa de la malaltia d’Alzheimer, els problemes per realitzar test de velocitat perceptual són més comuns que en els seus coetanis sans.

Aquest dèficit és la primera punta de l’iceberg que després es mostrarà a les dificultats per orientar-se en llocs familiars.

 

ALTRES SÍMPTOMES PRIMERENC DE L’ALZHEIMER

Parlem de dos estudis i fins ara hem esmentat els resultats d’un. Anem a pel següent, que a més és el que més interessant em resulta. És de l’any 2008 i va ser publicat a la revista Annals of Neurology.

En aquesta investigació es va seguir durant 14 anys a 3 777 persones de les quals 350 van acabar desenvolupant Alzheimer. L’interessant ve perquè en tot aquest temps els participants en l’estudi van ser avaluats periòdicament, el que va permetre analitzar els canvis que es van anar produint.

En començar la investigació no hi havia diferències entre els resultats obtinguts per les persones sanes i aquelles que acabaria sent diagnosticades amb demència. No obstant això, dos anys després les proves van començar a donar els primers senyals.

Entre 4 i 5 anys després ia les diferències en els resultats de les proves neuropsicològiques eren molt evidents.

Aquí et van aquests primers símptomes de l’Alzheimer:

 

Dèficits en la memòria semàntica

Abans no havíem dit que la memòria episòdica? Doncs sí, però els autors d’aquest estudi reconeixen que no van avaluar adequadament la memòria episòdica i que, d’haver-ho fet, segurament haguessin detectat els canvis abans.

La memòria semàntica igualment està molt relacionada amb la episòdica i amb el llenguatge. Implica un coneixement general del món, per exemple, què és una ampolla d’aigua o qui va escriure El Aleph? [¡No saps qui va escriure El Aleph ?! Mare meva, com està aquest caparró;)]

 

Depressió

T’esperaves només símptomes cognitius? Doncs no, els primers símptomes de l’Alzheimer també estan relacionats amb alteracions emocionals.

La depressió des de fa molt porta de cap als investigadors en aquesta àrea, que finalment no saben si la depressió és un factor que incrementa el risc d’Alzheimer o és un senyal que ja la malaltia està en marxa.

Sigui com sigui és molt comú que aparegui fins a una dècada abans que es produeixi un diagnòstic. Els familiars solen explicar com el seu pare o mare va ser tractat per depressió “fa molts anys”.

 

Queixes de problemes de memòria

Per què sempre oblidem esmentar això quan es parla dels primers senyals de l’Alzheimer? És molt comú. Anys abans que els símptomes siguin evidents la persona es queixa que la seva memòria va fatal.

Els que l’envolten, que en realitat no noten res fora del normal, intenten calmar el malalt dient que són els anys, que és el que tenen.

Però no són els anys, és l’Alzheimer i els seus primers símptomes, que tant ens costa identificar.

 

COM DETECTAR ELS PRIMERS SÍMPTOMES DE L’ALZHEIMER?

Ja t’has adonat, segurament. Els tests que s’apliquen en totes aquestes investigacions serveixen per detectar les alteracions cognitives que pot estar experimentant una persona.

Aquests test són habitualment aplicats per un neuropsicòleg. El problema? Que en etapa preclínica de l’Alzheimer ningú pot afirmar si els dèficits que es detecten són causats per la malaltia d’Alzheimer o responen a altres causes.

Moltes persones tenen problemes de memòria i mai arriben a desenvolupar demència. Igualment, volem trencar una llança per la professió: Per què és tan estrany que algú vagi a avaluar el seu funcionament cognitiu?

Ens preocupem pel colesterol, el sucre i no per la memòria, el llenguatge ?! En un futur esperem que al costat de les analítiques de rigor, també s’apliquin test que permetin alertar les persones que el seu funcionament cognitiu no és el millor.

Alguns argumentaran que és crear alarmes innecessàries, però aquesta alarma es dóna precisament pel desconeixement. Ningú pensa que per tenir el colesterol alt l’infart està a la volta de la cantonada.

 

Dunia Chappotin

Fuente: www.infotiti.com