ca

Els biomarcadors, l’esperança per prevenir l’alzhèimer.

 

L’Alzheimer ens preocupa a tots. Es calcula que entre 2015 i 2050 el nombre de persones amb demència en països d’Amèrica Llatina creixerà quatre vegades després d’haver experimentat ja un creixement del 7,1% en l’actualitat. És una malaltia que afecta principalment a persones majors de 65 anys i per ara no té una cura. Ataca la memòria, el pensament, la capacitat de raonament i la de realitzar les tasques diàries més elementals en la seva fase avançada. També afecta la capacitat per prestar atenció, resoldre problemes o prendre les decisions encertades. Es tracta d’un conjunt de capacitats essencials per a la vida diària el deteriorament no es pot revertir.

Hi ha factors de risc com el sedentarisme, el tabaquisme, la hipertensió, l’obesitat, diabetis, depressió i baixa educació formal, però hi ha maneres de treballar per la seva prevenció, algunes depenen de la ciència i altres de la voluntat d’un mateix respecte als seus hàbits.

 

Biomarcadors i formes de prevenció

Una de les esperances de començar a fer front a aquesta malaltia està en el fet que van descobrir biomarcadors que permetrien detectar-la fins a 20 anys abans que es manifesti. Segons els neuròlegs experts, el gran problema amb l’Alzheimer és que la malaltia neurodegenerativa, causada per la destrucció progressiva de les neurones cerebrals, comença fins a dues dècades abans que apareguin els símptomes, generalment en els 60 anys. Aquests biomarcadors, que es poden detectar anys abans que comencin els símptomes, ofereixen una oportunitat d’introduir tractaments durant aquests anys abans que els símptomes apareguin per posposar o evitar-los i prevenir la demència.

Hi ha més coses que es poden fer per prevenir el deteriorament cognitiu, el causal de la demència, aquestes ja més relacionades amb les pròpies decisions que l’individu pren a l’hora de viure la seva vida. Repassem algunes d’elles:

Vigilar la nostra salut cardíaca i els seus indicadors. La pressió arterial elevada, el colesterol alt, la diabetis, l’obesitat i el sedentarisme són els factors de risc vascular i generen danys en les artèries augmentant el risc de patir un accident cerebrovascular o un infart cardíac, i incrementant també el risc de desenvolupar deteriorament cognitiu.

El nostre estil de vida alimentari també afecta. Nombrosos estudis van demostrar els beneficis de seguir una dieta rica en cereals, fruites, peixos, llegums i verdures, fugint de l’excés de greixos saturats, sucre o sal.

La vida social també influeix, les activitats grupals impliquen interacció amb altres persones, intercanvi d’idees i conceptes, oportunitat d’exercitar el llenguatge, adaptació, empatia; també augmenten la reserva cerebral i ajuden a reduir el risc de depressió. Dins de l’estil de vida hem d’incloure l’exercici físic, que repercuteix favorablement en la nostra salut general, genera benestar i és una excel·lent oportunitat per compartir activitats amb amics i familiars.

Mantenir al cervell en forma també és molt recomanable. Es pot fer a través de noves activitats que impliquin un aprenentatge com un idioma o un nou hobby. El cervell pot construir noves xarxes i connexions, el que ajuda a contrarestar els símptomes produïts per la malaltia d’Alzheimer i altres demències.

 

 

Font:www.kienyke.com