ca

Els casos d’Alzheimer es podrien triplicar en 40 anys

El nombre de persones amb Alzheimer podria triplicar en els propers 40 anys, segons les estimacions d’un estudi que publica aquesta setmana la revista ‘Neurology’, la principal publicació de l’Acadèmia Americana de Neurologia.

El treball ratifica les dades que es manegen des de fa almenys una dècada i posa l’accent en la necessitat de fomentar la recerca i les estratègies preventives per intentar frenar aquesta escalada.

Tal com assenyalen els autors d’aquesta investigació, l’Rush Institute for Healthy Aging de Chicago (EUA), el marcatge increment no es deu a un augment del risc general de patir aquest tipus de demència, sinó a l’esperat envelliment de la població.

La generació del ‘baby boom’ està envellint, assenyalen aquests científics a la revista mèdica, i això implica un major percentatge de persones majors i, per tant, una major susceptibilitat de patir malalties com l’Alzheimer.

Per dur a terme les seves estimacions, aquest equip va realitzar un seguiment durant vuit anys a una població de 10.802 persones les edats superaven els 65 anys. A més d’avaluar si en aquest període desenvolupaven demència, els investigadors també van tenir en compte l’edat, raça o nivell d’educació, entre altres factors.

D’altra banda, per calcular els possibles dades a futur, també van manejar altres estimacions, com les taxes de mortalitat entre els pacients amb demència o el creixement esperat de la població als EUA.

L’anàlisi va llançar un increment considerable en les previsions. Segons les seves dades, el 2050 el nombre de persones amb Alzheimer als EUA podria ser de 13,8 milions de persones (la gran majoria dels quals tindria més de 85 anys). Per al 2010, la xifra seria de 4,7 individus.

“Aquestes dades coincideixen amb les estimacions que s’han realitzat en els últims anys”, comenta Fèlix Bermejo, membre del Grup d’Estudi de Conducta i Demències de la Societat Espanyola de Neurologia.

Segons aquest especialista, al nostre país hi ha actualment unes 400.000 persones amb Alzheimer, una xifra que, a causa del envelliment demogràfic que també s’espera a Espanya, podria incrementar molt.

“Viurem més i hi haurà més gent gran, de manera que és d’esperar que hi hagi més malalties d’aquest tipus”, subratlla Bermejo, que, amb tot, no és partidari d’aquestes previsions a tan llarg termini.

Font: elmundo.es