ca

Els Centres Alois de l’AFA, pioners en l’ús de realitat virtual per combatre l’Alzhèimer.

 

El centre Alois Molins de Rei porta un any desenvolupant un projecte en el qual la gran protagonista és la realitat virtual, juntament amb els usuaris que l’experimenten.

Les sessions de Realitat Virtual es realitzen amb unes ulleres específiques per a això i permeten als usuaris recórrer, de forma individual, diferents parts de món.

L’ús d’aquesta nova tecnologia facilita l’estimulació de les diferents funcions cognitives, com l’atenció, la memòria i el llenguatge. A més, és possible treballar la reminiscència i la història de vida dels participants.

La participació activa dels usuaris queda reflectida fins i tot abans d’iniciar la sessió de Realitat Virtual, ja que són ells mateixos els encarregats de triar un lloc de el món que els agradaria visitar, i que per circumstàncies de la vida no han pogut.

També es facilita l’opció de reviure algun viatge que van experimentar al llarg de la seva vida, tornant a passejar virtualment pels carrers conegudes.

Els terapeutes són els encarregats de seleccionar els vídeos i de preparar la sessió per treure el màxim partit durant el transcurs d’aquesta.

Els resultats observats fins al moment són molt positius. L’ús d’aquesta nova tecnologia, desconeguda per a molts dels participants que ho experimenten, augmenta la motivació i l’activació cognitiva.

Resulta imprescindible el feedback que van proporcionant els participants per anar modulant la sessió, que tracta d’ajustar-se sempre a la persona que està viatjant virtualment. El treball posterior també és important ja que de vegades afloren emocions o records vivencials molt intensos i importants per a aquesta persona.

Fins al moment, les experiències relatades estan tenint un impacte positiu en el benestar dels participants. Poder viatjar virtualment a un lloc desitjat sense moure de la cadira ho cataloguen com una cosa “espectacular i gratificant”. De la mateixa manera, reviure viatges els llocs ja han visitat, els resulta emocionant i és inevitable evocar records d’aquell lloc.

En general, l’impacte emocional és considerable pel que facilita la interacció amb els altres companys i permet potenciar el component grupal, ja que a l’acabar les sessions aquests troben punts en comú i permet compartir les seves experiències.

La AFA va presentar aquesta nova terapia contra l’Alzhèimer al recent congrés nacional de l’Alzheimer, celebrat a Huesca el passat mes de novembre, despertant un enorme interès entre les Associacions que van assistir-hi. De fet, n’hi ha que s’han posat en contacte amb nosaltres per conèixer de primera mà l’ús d’aquesta tecnologia, o demanar que la professional de l’AFA encarregada d’aquest projecte, la psicòloga clínica Vanessa Ruiz, faci xerrades sobre la temàtica de la realitat virtual aplicada en l’Alzhèimer. També ha despertat l’interès de diferents mitjans, com podeu veure en aquest enllaç.

 Des de la AFA Baix Llobregat sempre busquem innovar per aplicar en els nostres Centres Alois les teràpies més novedoses i eficaces, aportant el major nombre de camins als nostres malalts per arribar a una estimulació cognitiva el més eficaç possible. Diversificar teràpies ajuda el malalt, igual que ho fa aplicar tecnologies novedoses que els motivin i sorprenguin. Ho vem fer amb el programa d’estimulació GRADIOR i les pantalles tàctils, la musicoteràpia i l’hort terapèutic, o les pissarres digitals, la Teràpia Assistida amb Animals i les sales snoezelen. Totes elles teràpies en les que els Centres Alois de l’AFA van ser pioners en la seva aplicació.