La fibril·lació ventricular és la principal responsable de les morts sobtades en persones adultes. A Espanya, moren més de 30.000 persones a l’any per parades cardiorespiratòries. Moltes podrien ser salvades aplicant un desfibril·lador en els primers 5 minuts. Tots estem exposats a patir una parada cardiorespiratòria en qualsevol moment de les nostres vides.
S’anomena fibril·lació ventricular (FV) al trastorn del ritme cardíac que presenta un ritme ventricular ràpid (més de 250 batecs per minut), irregular, de morfologia caòtica i que porta irremeiablement a la pèrdua total de la contracció cardíaca, amb una manca total del bombament sanguini i per tant a la mort del pacient.
Què la causa?
La causa més comuna de fibril·lació ventricular és un atac cardíac. No obstant això, aquesta fibril·lació pot ocórrer en qualsevol moment en què el miocardi no rebi prou oxigen per qualsevol raó. Les afeccions que poden portar a que es presenti FV són, entre altres:
- Accidents per electrocució o lesió al cor
- Atac cardíac o angina
- Cardiopatia que està present en néixer (congènita)
- Malalties del miocardi, en les quals el múscul cardíac es torna feble, i s’estira o s’engrosseix
- Cirurgia del cor
- Mort cardíaca sobtada (commoció cardíaca) que es presenta gairebé sempre en atletes que han tingut una lesió sobre la superfície del cor
- Medicaments
- Nivells molt alts o molt baixos de potassi en sang
La majoria de les persones que pateix de FV no té antecedents de cardiopatia; però, sovint, tenen factors de risc per malaltia cardiovascular, com ara el tabaquisme, la hipertensió arterial i la diabetis.
Quins són els seus símptomes?
Una persona que presenta un episodi de FV pot sobtadament desmaiar-se o quedar inconscient. Això succeeix a causa de que el cervell i els músculs no estan rebent sang des del cor.
Els següents símptomes poden ocórrer en qüestió de minuts fins a una hora abans del desmai:
- dolor toràcic
- mareig
- nàusees
- Batecs cardíacs ràpids o irregulars (palpitacions)
- Dificultat per respirar
Com es tracta?
La FV és una emergència mèdica, s’ha de tractar immediatament per salvar la vida de la persona. La desfibril·lació, “integrada en una cadena de socors efectiva”, és el seu únic tractament. Consisteix a donar un xoc elèctric de corrent continu que despolaritza simultàniament tot el cor, provocant -en cas d’èxit i després d’una pausa- una activitat elèctrica normal o almenys eficaç.
Els desfibril·ladors externs automàtics o semiautomàtics, utilitzats fins i tot per personal no sanitari, permeten escurçar el temps fins a la desfibril·lació i augmentar les taxes de supervivència.
L’FV reverteix fins a un en un 90% si la desfibril·lació es realitza en el primer minut, disminuint la seva eficàcia en un 10% per cada minut de retard en la seva execució. Després de 12 minuts la supervivència es redueix fins a una taxa que oscil·la del 2% al 5%.
Què és i per a què serveix un desfibril·lador?
Un desfibril·lador (DESA o DEA), és un equip sanitari destinat a analitzar el ritme cardíac, capaç d’identificar les arítmies mortals i d’administrar, amb intervenció d’una persona, una descàrrega elèctrica amb la finalitat de restablir el ritme cardíac (amb alts nivells de seguretat).
El DEA ens orienta i ajuda en les situacions d’emergència vital. Quan el col·loquem a la víctima realitza la valoració de l’activitat del cor i ens indicarà clarament que accions hem de realitzar. Són ordres senzilles, directes i orientadores ajudant els primers intervinents a realitzar la reanimació amb èxit.
La presència d’un desfibril·lador semi automàtic és fonamental per revertir una parada cardíaca o mort sobtada. En aquest supòsit, actuar dins dels 5 primers minuts després de l’aturada cardíaca -temps insuficient perquè els equips d’emergència arribin- és vital. La ràpida actuació dels presents és fonamental.
L’ AFA, un espai cardioprotegit
Davant d’aquestes evidències, i amb l’esperit d’oferir als usuaris dels nostres centres Alois les màximes garanties i seguretats mèdiques -tenint en compte els factors de risc associats a l’edat- l’AFA Baix Llobregat ha convertit els seus centres Aloïs en espais cardioprotegits.
Un espai cardioprotegit, és aquell lloc que disposa dels elements necessaris per assistir a una persona en els primers minuts d’una parada cardíaca: personal format i un desfibril·lador.
Així doncs, des de l’AFA Baix Llobregat hem incorporat un desfibril·lador automàtic a cada un dels nostres Centres Aloïs, i diversos professionals dels centres i de l’AFA hem rebut una rigorosa formació sobre els primers auxilis en general i sobre la reanimació cardiopulmonar i l’ús dels DEA en particular. S’assegura així una correcta assistència sanitària als nostres centres fins a l’arribada dels serveis d’emergència, incrementant, d’aquesta manera, les possibilitats de supervivència de les persones que pateixin una aturada cardiorespiratòria.
La formació ha estat impartida per l’empresa Cardiopas, una empresa de professionals sanitaris especialitzats en la Cardioprotecció, col·laboradora del Consell Català de Ressuscitació, i autoritzada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Formació dictada per la normativa vigent (DOCG 151/2012), segons recomanacions de l’European Resucitation Council i el Consell Català de Ressucitació de l’Academia de ciències mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.
Tant de bò no l’haguem de fer servir mai, però, si es dóna el cas, estarem ara preparats per afrontar aquestes aturades cardiorespiratòries que representen un percentatge tant alt de la mortalitat adulta.