BVA CX tanca la cinquena edició de Territoris Solidaris, un programa que ofereix ajuda econòmica a projectes d’entitats socials proposats pels empleats del banc, i que aquest any permetrà beneficiar 32 entitats -dels 90 projectes presentats a votació- i prop de 40.000 persones a Catalunya.
La nova edició de Territoris Solidaris de BBVA CX i la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) es va posar en marxa amb una dotació de 1,65 milions d’euros per al conjunt d’Espanya -a Catalunya és de 300.000 euros-. Per arribar a tots els àmbits geogràfics i atendre al major nombre de beneficiaris, totes les províncies d’Espanya compten amb, almenys, un projecte seleccionat i cada un d’ells és premiat amb un màxim de 10.000 euros.
EMPLEATS IMPLICATS
Durant la primera fase del programa, els treballadors de BBVA CX van proposar entitats socials del seu entorn i es van convertir en padrins de les seves propostes. Posteriorment, a la fase de votació, van fer campanya per aconseguir el major nombre de vots d’empleats, prejubilats i jubilats de BBVA CX.
El director territorial de BBVA, Christian Terribas, ha apuntat que “la implicació dels empleats es converteix en una de les qualitats més destacades del programa”. Gràcies al seu esforç, se’n sortiran 176 projectes de tot l’Estat espanyol, dels quals 32 a Catalunya. Terribas ha afegit que: “Les màximes aspiracions del programa són la proximitat i el compromís”, i aquestes estan presents des del primer moment i els empleats de l’entitat bancària les fan seves a viure l’experiència de formar part de tot el procés.
El president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera, ha assenyalat que “la col·laboració de les dues entitats en el programa mostra la voluntat de continuar amb les ajudes que les antigues caixes oferien a entitats catalanes a través de les obres socials”.
40.000 BENEFICIARIS A CATALUNYA
Dels 90 projectes que es van presentar inicialment, els empleats de BBVA CX a Catalunyaña en van triar 32, que són els que reben el suport del banc. El conjunt de projectes a Catalunya beneficiarà gairebé 40.000 persones.
En quant als àmbits d’actuació dels projectes, un 34% desenvolupa activitats en el camp de la infància i la joventut, un altre 34% en l’assistència a persones amb discapacitat, i un 25% en l’atenció a malalts i familiars. Un dels principals objectius de Territoris Solidaris és ajudar iniciatives presentades per entitats locals d’àmbit social. En el cas de Catalunya, gairebé el 80% de les organitzacions seleccionades són d’àmbit local o regional. Pel que fa a la distribució territorial, més del 65% són de la província de Barcelona, prop del 19% de Girona, el 13% de Lleida i el 3% restant de la de Tarragona.
Al llarg de les cinc edicions del programa, BBVA ha destinat 8,5 milions d’euros a ajudar més de 900 entitats.
Aproximadament, la meitat dels empleats del banc participen a través de les votacions. Fins a la data, els projectes han beneficiat 4,5milions de persones a tot l’estat espanyol.
ELS BENEFICIARIS
Dues de les 32 entitats socials seleccionades en el marc del programa Territoris Solidaris, impulsat per BBVA CX:
.”La teràpia amb gossos estimula les persones amb Alzheimer”, Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Baix Llobregat
“Una persona que treballa al BBVA CX i que col·labora com a voluntària amb l’associació va presentar el nostre projecte de teràpia amb gossos per a malalts d’alzheimer”, explica Maria Rosa Giner, presidenta de l’Associació de familiars de Malalts d’Alzheimer del Baix Llobregat. “La teràpia amb animals s’aplica com a tractament innovador per ajudar i estimular les persones malaltes d’alzheimer, i gràcies a l’ajuda rebuda la podrem tirar endavant aquest any, fet que beneficiarà les 40 persones amb alzheimer que acollim ia les seves famílies”, afegeix Giner.
Un cop a la setmana, les terapeutes i els dos gossos -un labrador i un pastor alemany- van als centres d’estimulació Global i Descàrrega Familiar Alois de l’AFA Baix Llobregat, situats al Prat i Cornellà de Llobregat, per treballar amb malalts d’alzheimer. “La teràpia amb gossos és molt beneficiosa perquè incideix tant en la part física com en la sensitiva i l’emocional; ajuda al malalt a recordar el seu passat, fomenta la comunicació, incrementa la motivació i fa que es trobi més relaxat, més tranquil, al temps de tenir al costat un gos és un estímul i un joc … Tot són beneficis “, remarca Giner.
.”La reflexoteràpia millora la qualitat de vida dels nens amb càncer”, Associació de Familiars i Amics de Nens oncològics de Catalunya (AFANOC)
Des de fa gairebé 15 anys, l’Afanoc realitza a l’hospital Sant Joan de Déu el programa de reflexoteràpia per a nens malalts de càncer. “El projecte va ser pioner a Europa i des d’un inici ha tingut molt bona acollida”, explica Rosa Casals, gerent de l’Afanoc. La singularitat del programa ha fet que en els últims anys hagi estat seleccionat pel projecte Territoris Solidaris de BBVA CX. “Ens vam presentar a la primera edició de la mà de la nostra oficina bancària, i des de llavors l’ajuda del BBVA CX ens ha permès tirar endavant el projecte i arribar a més nens amb càncer”.
La Dra. Bibiana Carrasco, cirurgiana pediàtrica i experta en reflexoteràpia, és qui coordina el programa que compta amb quatre col·laboradores. Alhora, també s’ensenya la tècnica als pares perquè puguin continuar a casa. “La reflexoteràpia és una tècnica manual que es treballa a través dels peus i que ofereix relaxació i benestar als nens amb càncer; els ajuda física i emocionalment, i els dóna més qualitat de vida, el que és bo per al seu tractament i evolució “, destaca la Dra. Carrasco. Durant el 2016, més de 150 nens malalts de càncer van poder gaudir del programa de reflexoteràpia impulsat pel Afanoc.