ca

Els EUA aproven un nou tractament contra l’Alzheimer, el primer des de 2003

 

Una notícia que pot donar esperança a milions de persones a tot el món: l’agència reguladora de medicaments dels EUA (FDA per les seves sigles en anglès) va aprovar un nou tractament contra l’Alzheimer, el primer que avala des de 2003.

El medicament, desenvolupat per l’empresa Biogen i anomenat Aducanumab -que es comercialitza com Aduhelm- és un injectable que s’administra mensualment per alentir el deteriorament cognitiu en les primeres etapes de la malaltia.

La pròpia FDA ha reconegut que “aquesta aprovació és significativa de moltes maneres”: més enllà de ser el primer tractament innovador en gairebé dues dècades, és el primer dirigit a reduir un dels símptomes més visibles de la malaltia, la presència de plaques de beta amiloide en el cervell, i no només a abordar els símptomes posteriors.

Els assajos van mostrar que el fàrmac ataca aquestes plaques, el que ajudaria a frenar l’empitjorament de la condició dels pacients, d’acord amb els assajos desenvolupats en els últims anys i, especialment, en els últims mesos.

L’aprovació d’urgència de l’regulador nord-americà per al Aduhelm en el seu ús en pacients no ha estat exempt de polèmiques. Fins i tot la FDA va admetre en un comunicat anterior “certa incertesa sobre el benefici clínic de l’medicament”, que ara s’ha tornat en suport majoritari.

“Els beneficis per als pacients superaven els riscos de la teràpia”, ha assenyalat el regulador. “Reconeixem la necessitat mèdica insatisfeta dels malalts d’Alzheimer, la naturalesa devastadora de la malaltia per als pacients i les seves famílies, i la urgència que el tractament estigui disponible”, va explicar la FDA en les seves xarxes a l’presentar la notícia.

Els símptomes de l’Alzheimer. Segons diversos estudis, al voltant de 50 milions de persones pateixen la malaltia a tot el món i prop de 800.000 només a Espanya, amb un increment proper als 40.000 cada any.

Els seus efectes són evidents pel deteriorament cognitiu que pateixen els que són diagnosticats, però pot confirmar-se si es compleixen diversos d’aquests símptomes:

Canvis en la personalitat

Deteriorament en la capacitat de moviment o a l’caminar

Dificultat per comunicar

Baix nivell d’energia

Pèrdua de memòria

Canvis d’estat d’ànim

Problemes d’atenció i orientació

Incapacitat de resoldre operacions aritmètiques senzilles

La FDA data entre quatre i vuit anys el període de supervivència enmig d’una persona que pateixi aquest trastorn, però hi ha pacients que arriben a viure amb ell durant 20 o més anys.

 

https://www.gacetamercantil.com/notas/180570/