ca
Notícies

Els exercicis casolans que ajuden a frenar el deteriorament cognitiu.

Aquest problema pot ocasionar depressió, irritabilitat, ansietat, apatia, impulsivitat, problemes dorientació i dificultat per prendre decisions.

El deteriorament cognitiu lleu és l’etapa primerenca de la pèrdua de memòria o una altra pèrdua de la capacitat cognitiva com ara el llenguatge o la percepció visual. En general, aquest problema es pot desenvolupar per múltiples raons, i les persones que el viuen poden desenvolupar demència.

Com a tal, el cervell, igual que la resta del cos, canvia a mesura que els anys passen i molts adults van perdent la memòria de manera progressiva. Tot i això, la preocupació constant sobre el rendiment mental pot suggerir un deteriorament cognitiu i això pot ocasionar diferents símptomes com depressió, irritabilitat, ansietat, apatia, impulsivitat, problemes d’orientació, dificultat per prendre decisions i oblidar esdeveniments importants.

Segons Mayo Clinic, entitat sense ànim de lucre dedicada a la pràctica clínica, l’educació i la investigació, assenyala que no hi ha una causa única del deteriorament cognitiu, però l’evidència actual indica que gairebé sempre es desenvolupa a partir dels mateixos tipus de canvis cerebrals observats a la malaltia d’Alzheimer o altres formes de demència, però en menor grau.

Per tractar aquest problema, és important buscar ajuda mèdica com més aviat millor per diagnosticar la causa i així procedir amb un tractament adequat. A més, algunes investigacions científiques han assenyalat que l’exercici físic ajuda a frenar el deteriorament cognitiu. Per aquesta raó, el portal web Món Deportivo dóna a conèixer una revisió Cochrane, en què es van buscar assajos controlats aleatoritzats de programes d’exercici aeròbic per a persones majors de 55 anys, sense problemes cognitius preexistents, que mesuessin els efectes tant a l’estat físic com a la cognició.

En aquesta revisió, 8 de 12 assaigs amb 754 participants van informar que les intervencions d’exercicis van produir una forma física millor en el grup d’entrenament. Tot i això, un resultat que va cridar l’atenció va ser que quan es van combinar els resultats dels assaigs no es va trobar cap benefici de l’exercici aeròbic o de l’augment de la forma física en cap aspecte cognitiu.

Tot i això, un nou estudi presentat a la Conferència Internacional de l’Associació d’Alzheimer 2022 a San Diego, va identificar que en un grup de participant va realitzar entrenament aeròbic d’intensitat moderada en cintes de córrer o bicicletes estàtiques, esforçant-se per assolir una meta del 70 % al 85% de reserva de freqüència cardíaca. I l’altre grup va fer exercicis d’estirament, equilibri i rang de moviment dissenyats per permetre’ls moure el cos i completar tasques habituals a la vida real.

Després de 12 mesos, es va identificar que la funció cognitiva no havia disminuït cap dels grups. Pel que Rudy Tanzi, professor de neurologia de la Facultat de Medicina de Harvard a Boston, indica que una quantitat modesta d’exercici (120 a 150 minuts a la setmana durant 12 mesos) podria endarrerir el deteriorament cognitiu en adults majors sedentaris amb deteriorament cognitiu lleu.

En aquest sentit, per evitar l’augment del deteriorament cognitiu, el portal web AARP aconsella practicar les activitats següents a casa:

Exercicis aeròbics: Aquestes activitats incrementa el flux de sang al cervell i també augmenta la mida de l’hipocamp, la part del cervell que participa a la memòria verbal i l’aprenentatge. D’aquesta manera, s’aconsella saltar a corda, portar els genolls al pit i mantenir aquesta posició per diversos minuts, estirar els braços i exercir una lleu pressió a les mans o fer esquats.
Entrenaments de resistència: Un estudi del 2020 publicat a la revista NeuroImage: Clinical va trobar que sis mesos d?entrenament de resistència poden ajudar a evitar que s?encongeixi l?hipocamp en els adults grans. Per això, es recomana ballar, muntar bicicleta, córrer un trajecte curt o caminar ràpidament.
Ioga: A més d’aquestes pràctiques, un estudi d’UCLA del 2016 publicat a Journal of Alzheimer’s Disease va revelar que les persones de 55 anys o més que es van inscriure en un programa de 12 setmanes que consistia en una hora setmanal d’un tipus de ioga meditatiu, juntament amb 12 minuts de meditació a casa, van mostrar millores considerables tant a la memòria verbal.

 

Los ejercicios caseros que ayudan a frenar el deterioro cognitivo (semana.com)