ca

Els experts aconsellen entorns coneguts i ambients relaxats per conviure amb l’Alzheimer a l’estiu.

 

Experts de la Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center aconsellen entorns coneguts i ambients relaxats per conviure amb pacients amb Alzheimer durant les vacances d’estiu.

I és que, en aquesta època de l’any és habitual que la rutina i els hàbits de moltes famílies pateixin canvis, però aquestes alteracions poden afectar directament a les persones amb Alzheimer i als seus cuidadors. A més, en els últims mesos, les rutines ja s’han modificat a causa de el confinament per la Covid-19 i, per tant, els experts han avisat que aquest any cal tenir «molt més present» la importància de mantenir els hàbits.

Per aquest motiu, en la mesura que sigui possible, han subratllat la necessitat de mantenir una activitat cognitiva i física diària, com establir una sèrie de pautes o activitats quotidianes i fer que la persona participi en tasques senzilles com posar la taula o jugar una partida de dòmino.

D’aquesta manera es poden evitar situacions d’ansietat o estrès generades per l’excés d’estímuls. «Els entorns coneguts i els ambients relaxats són els més adequats perquè les persones amb Alzheimer puguin sentir-se còmodes i evitar així les situacions de perill i desorientació», han dit.

A més, els experts han aconsellat que els afectats estiguin acompanyats en tot moment, especialment en espais oberts com la platja. «El més important és adaptar-se a les necessitats i capacitats específiques de cada persona, i destaca la importància que el cuidador o la cuidadora principal també pugui descansar i recuperar forces en aquest període. Cal no renunciar a les vacances, es tracta d’adaptar-se a la nova situació perquè l’estiu pugui ser un temps de descans i confort per a tots », ha afegit la sotsdirectora de la Unitat d’Atenció Diürna de Fundació ACE, Amèrica Morera.

 

El perill de la deshidratació

D’altra banda, els experts han advertit que les altes temperatures i l’excés de calor poden produir una pèrdua de líquids i sals minerals necessàries per al bon funcionament del nostre organisme.

És habitual que les persones amb demència no recordin quina és l’última vegada que han begut, que tinguin menys sensació de set i que, a més, facin una dieta poc variada. D’altra banda, també és probable que estiguin exposades a el sol durant més temps de l’recomanat i, per tant, hi ha el risc que puguin aparèixer deshidratació i cops de calor.

En aquest sentit, la cap d’Infermeria de la Unitat d’Atenció Diürna de Fundació ACE, Natalia Tantinyà, ha instat els cuidadors i cuidadores a estar especialment atents a les persones amb demència i assegurar-se que mantenen hàbits i rutines saludables per fer front a l’ calor.

«Segons els hàbits i rutines diàries de cada persona, cal assegurar que es prenen les mesures adequades per prevenir els cops de calor, com que beuen aigua de manera habitual, no sortir al carrer durant les hores de més calor (com el migdia o les primeres hores de la tarda), evitar els menjars massa calents i vestir roba lleugera », ha recalcat Tantinyà.

Els signes i símptomes que es poden detectar en els cops de calor són el mal de cap i el mareig, la respiració i la freqüència cardíaca accelerades o, fins i tot, alteracions en el comportament. «Per tots aquests motius, en el cas de les persones amb demència, cal que els seus cuidadors i cuidadores i el seu entorn més proper prestin atenció a la possible aparició d’aquests símptomes i, si cal, contactar amb els serveis sanitaris», han tancat.

 

 

https://www.abc.es/familia/mayores/abci-expertos-aconsejan-entornos-conocidos-y-ambientes-relajados-para-convivir-alzheimer-verano-202008040116_noticia.html