ca

Els flavonols de el vi es relacionen amb un menor risc de malaltia d’Alzheimer.

 

Quan es tracta de la dieta i el risc de la malaltia d’Alzheimer, menjar fruites i verdures és una màxima que només es torna més important amb l’edat.

Un nou estudi de la Universitat Rush a Chicago va descobrir que una major ingesta d’flavonols, una subclasse de polifenols bioactius que es troben en les fruites, verdures i algunes begudes com el te i el vi, s’associava amb un menor risc de desenvolupar Alzheimer.

Els flavonols són compostos polifenòlics que es troben en moltes fruites i verdures, incloses raïm. L’estudi, publicat a Neurology, va analitzar les dades de el Projecte Rush Memory and Aging (MAP), un estudi de cohort actualment en curs a Chicago. A partir de 2004, el Dr. Thomas Holland i el seu equip d’investigadors van realitzar avaluacions neurològiques anuals i avaluacions dietètiques de 921 participants sense demència.

Utilitzant el Qüestionari de Freqüència Alimentària de Harvard (FFQ), l’equip va avaluar la freqüència habitual d’ingesta de 144 aliments durant l’any passat. Es van centrar en quatre flavonols que es troben normalment en fruites i verdures: isorhamnetin, myricetin, kaempferol i quercetin. Van organitzar els millors aliments en el FFQ amb el seu corresponent flavonol. El vi es va marcar amb miricetina i isorhamnetina. Els participants finalment es van dividir en quintils en funció dels seus nivells de consum de flavonol.

El diagnòstic de probable malaltia d’Alzheimer es va determinar en cada avaluació anual utilitzant un procés de tres etapes: rendiment en 19 proves cognitives, judici clínic, després una classificació diagnòstica final per un clínic experimentat. Dels 921 participants de MAP que inicialment no tenien demència, 220 finalment van desenvolupar la malaltia d’Alzheimer.

Els resultats se sumen a la creixent evidència que afavoreix el consum moderat de vi com a part essencial d’una dieta cognitiva amigable. Els participants que van seguir un règim de dieta amb la major ingesta d’flavonol tenien un risc 48 per cent menor de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer en comparació amb els que van consumir menys.

Kaempferol, que es troba a la col arrissada, fesols, te, espinacs i bròquil, es va associar amb una caiguda de l’51 per cent en el risc de desenvolupar Alzheimer i demència. El consum de miricetina, que es troba en el vi, el te, la col arrissada, les taronges i els tomàquets, es va relacionar amb un risc 38 per cent menor de desenvolupar demència, mentre que la isorhamnetina, que es troba en el vi, les peres, l’oli d’oliva i la salsa de tomàquet, es va associar amb un 38 percentatge de taxa de reducció. No es van trobar beneficis (per l’Alzheimer) a la quercetina.

El Dr. Holland, que col·loca la dieta en la part superior de la seva llista pel que fa als factors d’estil de vida saludable, argumenta que les verdures de fulla verda són el major contribuent a l’consum de flavonol, però defensa una copa de vi com una bona font de flavonols.

Dels 921 participants, el 75 per cent eren dones, el 97 per cent eren blanques i l’edat mitjana era de 81 anys. Els resultats també van mostrar que “els participants amb la major ingesta d’flavonols totals tenien majors nivells d’educació i tenien més probabilitats de participar en activitats físiques i cognitives”, va afirmar l’estudi.

Cada estudi observacional que es basa en autoinformes, voluntaris i qüestionaris té limitacions. El Dr. Holland és optimista, però dubte sobre generalitzar els resultats del seu estudi a causa de l’homogeneïtat de la cohort.

Aquest no és el primer estudi que surt de la investigació MAP que mostra que la dieta pot tenir un paper clau en la salut de el cervell a mesura que envellim. L’estudi també es produeix en un moment en què el consum d’alcohol ha augmentat en els EE. UU., Especialment entre els adults majors de 60 anys. Com la primera investigació de la subclasse de flavonol en humans, el Dr. Holland creu que això és només el començament d’una immersió profunda en l’impacte de la dieta en la salut cognitiva.

 

font:https://www.vinetur.com/2020020659266/los-flavonoles-del-vino-se-relacionan-con-un-menor-riesgo-de-enfermedad-de-alzheimer.html