ca

Els llums intermitents i el so ajudarien a combatre l’Alzheimer.

 

Un estudi de Geòrgia Tech suggereix que l’ús de llums intermitents i el so serien eines importants per a la lluita contra l’Alzheimer.

La investigació, liderada per la professora Annabelle Singer, destaca la fototeràpia i la teràpia sonora com a generadors de resultats positius. Les seves conclusions preliminars es van compartir durant la reunió anual de l’Associació Americana de Neurologia.

Juntament amb James Lah va publicar l’article a la revista especialitzada Alzheimer ‘s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions.

“Analitzem la seguretat, la tolerància i l’adherència, a més de diversos resultats biològics diferents, i els resultats van ser excel·lents, millors del que esperàvem”, ha indicat l’experta en Enginyeria Biomèdica a Geòrgia Tech.

 

En què consisteixen la fototeràpia i la teràpia sonora?

La fototeràpia es refereix a el tractament de les llums intermitents per tal d’estimular les ones gamma. Segons l’estudi, aquestes llums manipulen l’activitat neuronal, reclutant el sistema immunitari de el cervell i netejant patògens. “En resum, lliuren una lluita reeixida contra una malaltia progressiva que encara no té cura”, assenyala Singer.

 

Alzheimer

També se’ls va emetre so a 40 hertzs, a través d’auriculars: aquesta és l’anomenada teràpia sonora. Tant els llums com el so es van utilitzar en conjunt.

Els experiments es van realitzar en 10 pacients amb Alzheimer, durant una hora a el dia per vuit setmanes. També hi va haver un altre grup no determinat de persones que va rebre el tractament per quatre setmanes, després d’un començament endarrerit.

 

Els resultats de l’estudi

El tractament va desencadenar l’activitat de les citoquines, que són proteïnes utilitzades en la senyalització cel·lular. Això es va convertir en un senyal que el parpelleig havia enganxat el sistema immunitari del cervell.

Apunta la professora Singer: “Això és una cosa que volem veure, perquè les micròglia fan coses com eliminar patògens. Algunes persones pensen que part del que està sortint malament en la malaltia d’Alzheimer és un fracàs d’aquest mecanisme d’eliminació “.

L’estudi va determinar que el tractament era segur i tolerable, amb els pacients seguint el calendari complet. Les taxes d’adherència van rondar el 90%.

 

Alzheimer

Alguns participants van reportar molèsties lleus que van poder relacionar-se amb els parpelleigs: marejos, brunzits a les orelles i mals de cap.

“Vam analitzar la connexió de xarxes de manera defecte”, indica Singer, “que és bàsicament com diferents regions cerebrals, que són particularment actives durant el descans, interactuen entre si”.

“Hi ha dèficits en aquesta xarxa en la malaltia d’Alzheimer, però després de vuit setmanes de tractament, trobem un enfortiment en aquesta connectivitat”, va apuntar l’experta de Geòrgia Tech.

 

Què és l’Alzheimer i quins són els seus principals símptomes?

L’Alzheimer, d’acord amb l’Organització Mundial de la Salut, és la forma més comuna de demència, acaparant entre un 60% i 70% dels casos. La demència és una síndrome crònica que afecta la funció cognitiva -capacitat per processar el pensament-, més enllà de l’envelliment normal.

Explica l’OMS que la demència “afecta la memòria, el pensament, l’orientació, la comprensió, el càlcul, la capacitat d’aprenentatge, el llenguatge i el judici”.

En l’etapa final de la malaltia, els pacients poden patir desubicació en el temps i l’espai, dificultats per reconèixer a persones properes, una necessitat major d’ajuda per a la cura personal i dificultats per caminar. A més, apareixerien alteracions de l’comportament que poden derivar en agressions.

No hi ha cura per a la malaltia.

 

 

https://www.dicyt.com/noticias/descubren-un-mecanismo-que-reduce-los-vasos-sanguineos-en-el-alzheimer