ca

Els malalts d’Alzheimer podran crear “caixes” de memòria amb records virtuals

 

Les persones afectades per la malaltia que encara no han entrat en el tercer grau (quan perden definitivament la memòria), podran crear “caixes” plenes de tota mena de records amb la tecnològica de Tellmebye.

La companyia Tellmebye, que tenen una plataforma de llegats digitals, ha signat diversos acords de col·laboració amb diferents fundacions contra l’Alzheimer. L’objectiu és que les persones que pateixen aquest tipus de malalties puguin configurar el seu compte de forma gratuïta per tal d’alliberar els seus records i utilitzar l’eina com el seu propi Banc de Memòria. Els usuaris podran anar deixant fotografies, música, textos o records que seran alliberats quan els marmessors digitals determinin que el malalt ha arribat a la tercera fase més severa de la malaltia.

Encara que inicialment la plataforma es va preparar com una eina de transferències pòstumes, segons Tellmebye, aviat es van adonar que en algunes circumstàncies el lliurament de continguts havia de realitzar abans, quan els usuaris diagnostiquessin per malalties terminals, demències o Alzheimer sever. D’aquesta manera, s’aconsegueix evitar l’espera innecessària fins que va morir perquè els familiars accedeixin als continguts.

“Les emocions, són la part dels records que més perduren en la memòria de les persones. Guardar fotografies o cançons que ens recordin un lloc, persona o moment de la nostra vida, pot ajudar molt als malalts d’Alzheimer, evocándole a reprendre aquests sentiments agradables un cop evolucionada la malaltia. Per això, quan vam veure l’oportunitat de col·laborar amb les diferents associacions dedicades a aquest tipus de demències i Alzheimer, no dubtem a posar-nos a la seva disposició, oferint l’eina de forma gratuïta a tots els malalts “, ha comentat Carlos Jiménez Lajara, CEO de Tellmebye.

La plataforma es converteix així en una excel·lent opció, ja que agrupa un conjunt d’eines gratuïtes tant per a empreses del sector com per a particulars, pensades per evitar que tota la informació que genera una persona a Internet es perdi.

En aquest sentit, cal destacar que, ja en 2011, es va inciar una campanya ideada per l’agència de publicitat espanyola Contrapunt BBDO i liderada per la Fundació Reina Sofia que es basava ja, d’una manera similiar, en aquesta metodologia: el banc de records .

“Banc de Records” (www.bancoderecuerdos.com) és una plataforma virtual que permet donar o apadrinar records, sempre en favor de la recerca en Alzheimer. D’aquesta manera, les persones interessades poden compartir un dels seus records preferits a través d’una foto, vídeo o carta, a més d’apadrinar algun existent, col·laborant així econòmicament amb la investigació de la malaltia d’Alzheimer.

Aquesta iniciativa va guanyar el 2012 els premis Gran AMPE, EFI, el Sol, FIAP, L’Ull d’Iberoamèrica, Caples Awards i Cannes, i va comptar amb la participació de personatges il·lustres com Vicente del Bosque o Edurne.