ca

Els millors aliments per nodrir la teva memòria.

 

Els pacients amb obesitat en l’etapa mitjana de la vida presenten un risc superior a patir demència que els pacients amb normopès. Així ho assegurava una campanya realitzada el 2017 per la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) en col·laboració amb la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (SEEDO), que sota el títol Cuida el teu pes, cuida la teva memòria instava a la població a adoptar una sèrie d’hàbits dietètics i d’estil de vida per mantenir en bon estat la memòria.

Segons els dos organismes, les persones amb obesitat presenten una major resistència a la insulina, cosa que s’associa amb nivells més alts de beta-amiloide, una substància implicada directament en el desenvolupament d’alguns tipus de demència. Un altre dels factors que destacaven les dues institucions és que les persones amb obesitat poden presentar malalties cardiovasculars, que influeixen de manera negativa sobre el reg sanguini cerebral i contribueixen al deteriorament cognitiu.

Mantenir un pes adequat és, doncs, la primera condició per garantir el bon estat de la memòria tant a curt com a llarg termini. En aquest sentit, tant la SEEN com la SEEDO recomanaven a la població adoptar una sèrie d’hàbits, com controlar la mida dels plats, menjar cinc racions diàries de fruita i verdura i reduir el consum de sucre, aliments dolços i begudes ensucrades, entre altres. Existeixen, a més, una sèrie d’aliments que contribueixen a garantir el bon estat de la memòria i que convé incloure en la dieta:

 

Sardines

“El cervell necessita una alimentació equilibrada amb tot tipus de nutrients i oligoelements, ja que en ser un dels òrgans que més consumeixen requereix unes aportacions de nutrients alts”, explica Beatriz Chavarría, neuròloga de l’Hospital HM Delfos, a Barcelona. És fonamental, per tant, portar una dieta equilibrada, completa i variada, amb una bona presència de peixos blaus.

“Per evitar malalties degeneratives en el cervell, és fonamental assegurar el consum d’àcids grassos omega 3, concretament l’àcid eicosapentaenoic (EPA) i l’àcid docosahexaenoic (DHA), que es troben sobretot en els peixos blaus”, assenyala el nutricionista de Medicadiet, Álvaro Sánchez. Tonyina, seitons, peix espasa, angula, caçó, rèmol, arengada, sorell i moll són, doncs, fonamentals en la dieta si volem mantenir en bon estat la memòria. La sardina, pel seu baix contingut en mercuri i el seu preu ajustat, és una excel·lent opció.

 

Nous

A més de millorar la funció cardiovascular, directament relacionada amb el reg sanguini al cervell, les nous també contenen una gran quantitat d’àcids grassos omega 3, presents també en les llavors de lli o chía.

 

Cireres

“El cervell sense glucosa no funciona, de manera que, en moments en què l’activitat cerebral és intensa, és interessant prendre fruites amb alts nivells de carbohidrats, com cirera, plàtan o el raïm, davant d’altres, com pomes, peres, maduixes o caquis, que presenten nivells més moderats “, assenyala Sánchez. El nutricionista adverteix que és fonamental evitar els carbohidrats refinats i apostar per altres com el pa integral, els cereals integrals o la fruita.

Chavarría coincideix: “els carbohidrats complexos (que resulten de la unió de tres o més sucres) són d’absorció més lenta, de manera que l’energia que aporten és gradual. Per això sadollen més, retarden la sensació de gana i ajuden a controlar els nivells de sucre en sang. A més, són rics en fibra, vitamines i minerals “. La neuròloga recomana apostar pel consum de midó, que és “el carbohidrat complex més conegut, i es troba en verdures, hortalisses, cereals integrals, pa integral, pasta, tubercles i llegums”.

 

Cafè

“Alguns estudis han relacionat el consum de cafeïna a llarg termini amb la reducció del risc d’algunes malalties com l’Alzheimer”, assenyala Chavarría, que recomana, però, no superar els dos cafès diaris. Un d’aquests estudis és el elaborat el 2016 per la Universitat Johns Hopkins, a Baltimore, publicat a la revista Nature Neuroscience, que assegurava que prendre cafè ajuda a fixar amb nitidesa els nostres records i millora el rendiment de la memòria. Chavarría destaca, a més, que el cafè “pot augmentar el nivell d’alerta i fins i tot millorar l’estat d’ànim” si es pren amb moderació.

 

Musclos

Els mol·luscs són ideals “pel seu alt contingut en ferro, que millora els nivells de concentració sense aportar per això greixos saturats”, com sí passa amb les carns vermelles, assenyala Sánchez. Segons un estudi de la Universitat de Pennsylvania, el ferro millora la memòria a curt i llarg termini en les dones i un dèficit d’aquest mineral, encara que no s’arribi a patir anèmia, pot influir sobre la memòria i l’atenció. 

 

Ous

Com els musclos, l’ou conté ferro, i encara que és de difícil absorció (el mateix que passa amb el que està present en els llegums) és fonamental per al correcte funcionament cognitiu. A més, el rovell conté turó, precursor de l’acetilcolina, un neurotransmissor directament implicat en els circuits de memòria.

 

Compte amb l’alcohol

“Els mecanismes potencials que desencadenen la resposta d’estrès per alcohol estan relacionats directament o indirectament amb el seu metabolisme, que inclou nivells tòxics d’acetaldehid i homocisteïna, estrès oxidatiu i modificacions epigenètiques anormals”, explica Chavarría. És, per tant, especialment nociu per al sistema nerviós central (SNC), i està en l’origen de més de dues-centes malalties, segons un recent estudi publicat a la revista Jama Psychiatry, elaborat per investigadors de l’Institut de Neurociències d’Alacant i l’Institut de Salut Mental de la Universitat de Heidelberg (Alemanya).

 

La investigació també destaca que els danys cerebrals induïts per l’alcohol no cessen immediatament al deixar de beure, sinó que continuen progressant durant les primeres setmanes d’abstinència.

 

 

Font:www.lavanguardia.com