ca

Els nabius, aliats en la protecció del cervell .

 

Els nabius posseeixen una elevada quantitat de substàncies antioxidants que han provat tenir cert potencial protector sobre l’organisme humà. Encara que molts han arribat a catalogar aquesta fruita com “súper-aliment”, la dosi de consum és el factor crucial a tenir en compte.

En el cas de la salut cerebral i mental, hi ha diversos treballs que relacionen l’alt contingut en antioxidants flavonoides d’aquesta fruit del bosc amb efectes benèfics com ara prevenir malalties neurodegeneratives, millorar la memòria i conservar les facultats cognitives fins i tot si es consumeixen durant la vellesa .

 

Protegeixen contra la demència

Tot i que la disminució de les funcions cognitives a mesura que avança l’edat és un procés inevitable, hi ha algunes formes d’atenuar les conseqüències de l’envelliment. Hi ha dues maneres destacables: la primera és la de practicar exercici físic moderat, però constant; i la segona, mantenir una dieta saludable. I dins d’aquesta dieta, els nabius han demostrat tenir efectes protectors.

Un estudi dut a terme per un grup d’investigadors de la Universitat de Cincinnati dirigits per Robert Krikorian va analitzar la millora de les funcions intel·lectuals en 94 individus d’entre 62 a 80 anys amb problemes cognitius lleus, sense diagnòstic clar de deteriorament cognitiu. Es van dividir en quatre grups, als quals se’ls va donar nabius, oli de peix, nabius i oli de peix junts, o placebo. Segons les seves troballes, aquells que van consumir nabius amb o sense oli de peix van mostrar lleugeres millores cognitives. En individus sans, suggereixen, els efectes serien menys intensos.

 

Redueixen els símptomes de l’Alzheimer

D’altra banda, el mateix grup d’investigadors de la Universitat de Cincinnati també va realitzar un segon estudi on van participar 47 adults amb deteriorament cognitiu lleu – un pas previ a la malaltia d’Alzheimer- d’entre 65 i 77 anys. Després de consumir 30 mil·lilitres de suc de nabius (uns 230 grams de fruita) cada dia durant 16 setmanes, es va demostrar un augment de l’activitat cerebral i la memòria pel que fa als individus que no van consumir aquest fruit.

Així mateix, es va corroborar la millora d’aquesta activitat cerebral mitjançant exercicis cognitius i també mitjançant proves d’imatge, com la ressonància magnètica funcional (fMRI), on es va detectar un augment del flux sanguini cerebral.

 

Prevenen la pèrdua de memòria

D’altra banda, un altre estudi publicat el 2012 al Journal of Agricultural & Food Chemistry va suggerir que els nabius podrien ajudar a mantenir el cervell saludable. Ho aconseguirien canviant la forma en la qual es comuniquen les neurones entre elles i disminuint la inflamació cerebral que provocaria el dany neuronal.

La hipòtesi onsiderada en aquest estudi és que els productes antioxidants que contenen aquest tipus de baies, en conjunt, serien els responsables d’aquesta disminució de la inflamació cerebral. No obstant això, els investigadors també es pregunten si altres tipus de baies podrien ajudar en aquest procés.

 

Augmenten la quantitat de neurones

Prendre nabius de forma diària podria augmentar la producció cerebral de neurones de reemplaçament. Almenys així ho suggereix un estudi dut a terme pel Servei d’Investigació Agrícola dels Estats Units el 2002. Els investigadors van alimentar a un grup de rates amb suplements de nabius durant dos mesos, en una quantitat que equivaldria a una tassa diària d’aquest fruit en humans.

Les rates, d’una edat avançada per a la seva espècie, van experimentar una millora en la memòria mitjançant la producció de neurones en l’hipocamp, l’àrea cerebral responsable de la memòria i una de les quals ha demostrat reemplaçar de forma contínua les seves cèl·lules cerebrals.

 

Milloren en la concentració i la memòria

Els beneficis en el consum de nabius no només es notarien a llarg termini. A les poques hores podrien demostrar els seus efectes, segons un estudi realitzat el 2009 per la Universitat de Reading en el qual un grup de participants va consumir un batut de nabius al matí.

A mitja tarda, aquest grup va demostrar un millor acompliment en tasques mentals, tot just unes quatre o cinc hores després de prendre el batut. En comparació, aquells que no havien consumit nabius van mostrar una disminució d’entre el 15% i el 20% del seu rendiment cognitiu.

 

Equilibren la salut mental

Finalment, els nabius també han demostrat col·laborar en la millora de la salut mental mitjançant la reducció de factors genètics i bioquímics que estarien darrere de trastorns com ara la depressió i les tendències suïcides lligades al trastorn d’estrès posttraumàtic (TEPT). Així ho suggereix un recent estudi presentat en la passada Reunió Anual de la Societat Americana de Farmacologia i Terapèutica Experimental de 2016.

En aquest treball es va provocar un TEPT en rates, i un grup d’elles va ser tractat amb una dieta rica en nabius: l’equivalent a dues tasses diàries de fruits. Segons els seus resultats, aquelles rates que consumien nabius van mostrar un augment dels nivells del gen SKA2, el qual es troba en nivells anormalment baixos en aquells individus amb trastorn d’estrès posttraumàtic i tendències suïcides.

Segons els investigadors, els nabius podrien tenir algun tipus d’efecte en l’expressió genètica d’aquest gen, podent així disminuir alguns dels símptomes d’aquest trastorn.