ca

Els pacients d’Alzheimer amb pitjor forma física presenten un major deteriorament cognitiu.

 

(EUROPA PRESS).- Els pacients d’Alzheimer amb pitjor forma física presenten un major deteriorament cognitiu, segons ha informat el director mèdic de l’Institut de Rehabilitació Neurològica NeuroMAdrid, Luis Gangoiti.

I és que, segons ha asseverat, més d’un centenar d’estudis demostren el seu benefici, tant en les àrees motores, com en l’equilibri, en la disminució de depressió, en millores en el rendiment cognitiu, la qualitat de vida i en l’autonomia en realitzar activitats de la vida diària.

Ara bé, l’expert ha comentat que, tot i que la prevenció de la inactivitat física és “crucial” en el curs de tota la malaltia, que afecta el 35% dels majors de 85 anys, la realització de programes actius, estructurats, ben definits i interdisciplinaris es demostra especialment efectiva en les fases lleu i moderada de la malaltia, mentre que a la fase avançada són “més recomanables” els programes assistits.

A més, afegeix, des de 2007 la literatura científica demostra que dur a terme un programa complet exercicis és més eficaç de caminar, i caminar és millor que manteners una conversa.

“El tipus d’exercicis desenvolupats s’engloba en un programa interdisciplinari que ha d’incloure una valoració mèdica especialitzada i tractament amb fisioteràpia, teràpia ocupacional i educació familiar, combinat de manera individual exercicis aeròbics, de força, equilibri i flexibilitat amb un programa d’estimulació cognitiva a càrrec de neuropsicòlegs experts “, ha postil·lat.

 

Superar el diagnòstic i el paper de les rutines

D’altra banda, l’expert ha afirmat que per al pacient i la seva família, el diagnòstic de la malaltia sempre és “terrible” i moltes vegades reflecteix als pacients sense resposta amb una actitud que “no hi ha res a fer”.

“S’ha d’insistir en l’existència de possibilitats de recuperació funcional, que depenen més que de la severitat del deterioror cognitiu, del diagnòstic precoç i, per tant, del temps d’evolució de la immobilitat”, ha recalcat.

I és que, recorda, l’objectiu essencial és ajudar al pacient a que es mantingui el més independent durant el major temps possible. Per això, els especialistes recomanen realitzar una rutina d’exercicis diària, assegurant que hi hagi molts objectes familiars en l’entorn, amb especial dedicació a la seguretat del pacient ia la correcta nutrició i hidratació “.

Cal destacar que aquestes consideracions les tenim molt presents des de fa temps a AFA Baix Llobregat i les apliquem als nostres centres Aloïs, en els que es realitzen programes interdisciplinaris d’ampli abast, que inclouen sessions de fisioteràpia, sessions que en breu ampliarem i optimitzarem.