ca

Els supervivents de la COVID-19 tenen més risc d’Alzheimer, segons ACE.

 

Les persones que sobreviuen a la COVID-19 es troben en alt risc de desenvolupar posteriorment patologies neurològiques i, en particular, la malaltia d’Alzheimer, segons ha assegurat avui la Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center.

El fet que les persones que sobreviuen a la COVID-19 es troben en alt risc per desenvolupar posteriorment Alzheimer és la hipòtesi principal en la qual es basa un estudi que han iniciat experts de la Unitat de Memòria de Fundació ACE.

L’estudi, que es prolongarà durant 12 mesos, té com a objectiu avaluar la presència de símptomes neurològics en la fase aguda de la infecció per COVID-19 en aquells usuaris de la Unitat d’Atenció Diürna amb deteriorament cognitiu i determinar l’impacte de l’virus en el seu progressió.

La fundació ha recordat que diferents estudis científics internacionals han observat problemes neurològics i evidències de deteriorament cognitiu en al voltant de l’36% de persones que han sobreviscut a l’virus, tant les que patien afeccions neurològiques preexistents com les que no les tenien.

Aquesta és la principal conclusió d’estudis fets per investigadors de les universitats de Bonn (Alemanya), de Massachusetts i Michigan (EUA), d’Estrasburg (França) i de George Mason de Virgínia (EUA).

Segons la directora mèdica de la fundació, Mercè Boada, aquests estudis expressen que aquest risc de patir un problema neurològic pot procedir tant d’una infecció viral directa d’sistema nerviós com de respostes immunitàries i inflamatòries secundàries.

Inflamació sistèmica que han presentat molts afectats per COVID-19 està directament relacionada amb l’aparició de casos de deteriorament cognitiu, i, per tant, un major risc de patir Alzheimer en un futur, ia més, la major part dels més afectats han estat persones grans.

Segons Boada, la COVID-19 ha ocasionat entre els pacients problemes neuropsiquiàtrics freqüents durant l’hospitalització i després de l’alta hospitalària, com insomni, deliris, confusió, depressió o ansietat.

“Les persones que ja tenien Alzheimer o un altre tipus de demència o deteriorament cognitiu abans de declarar-se la crisi també han patit conseqüències com aïllament, manca de control de l’tractament, pèrdua de visites mèdiques, aturada de les activitats d’estimulació cognitiva, sentiments de tristesa o manca de comprensió de les mesures de distanciament físic “, segons Boada.

Davant d’aquesta situació, Fundació voreres Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center ha ressaltat la necessitat de la detecció precoç de l’Alzheimer entre les persones que han patit COVID-19 a través revisions gratuïtes de memòria, que l’entitat porta a terme des de fa 12 anys.

Durant 2019, un total de 402 persones van ser ateses a la Unitat de Diagnòstic de la Fundació -integrada per neuròlegs, neuropsicòlegs i psicòlegs en el marc de les visites gratuïtes programades, xifra que dobla les revisions de memòria fetes en 2018. EFE

 

 

https://www.lavanguardia.com/vida/20200630/482035048307/los-supervivientes-de-la-covid-19-tienen-mas-riesgo-de-alzheimer-segun-ace.html